Erik, Alexandra
EUR 386,10 Ft
USD 366,60 Ft
11 °C
23 °C

Ötmillió dollár vérdíjat fizettek Karadzsics fejéért

2008.08.06. 14:58
Ötmillió dollárt kapott az Egyesült Államoktól az az ember, aki elárulta, hol és hogyan bujkál Radovan Karadzsics, állította szerdán a Press című belgrádi újság nagyon jól értesült diplomáciai körökre hivatkozva.

A lap szerint a pénzt július 23-án, két nappal a volt boszniai szerb vezető letartóztatásának hivatalos dátuma után fizette ki a Reward for Justice (Jutalom az igazságért) nevű amerikai kormányzati program.

A washingtoni külügyminisztérium által felügyelt szervezet egy a Brit Virgin-szigeteken vezetett bankszámlára küldte a pénzt, s a Press még az utalás számát is közölte. A lap értesülését az amerikai szervezetnél nem erősítették meg, a munkatársak csupán annyit mondtak, hogy sosem kommentálják a kifizetésekről szóló híreket.

A Reward for Justice-t 1984-ben hozták létre, és internetes honlapjának állítása szerint az amerikai kormányzat egyik legértékesebb eszköze a nemzetközi terrorizmus ellen vívott harcban. Körözési listáján jelenleg 37 terrorista, 11 egykori iraki vezető, s két, a hágai Nemzetközi Törvényszék által keresett szerb háborús bűnös, Ratko Mladics és Goran Hadzics, szerepel.

Saját bevallása szerint a program több mint 50 embernek 77 millió dollárt fizetett ki eddig olyan információkért, amelyek nemzetközi terrorista támadások megakadályozását tették lehetővé, illetve segítették ilyen jellegű korábbi támadások elkövetőinek felelősségre vonását.

Karadzsics kezdeményezte Holbrooke meghallgatását

Radovan Karadzsics, háborús bűnökkel vádolt volt boszniai szerb vezető kezdeményezte, hogy hallgassák meg tanúként Richard Holbrooke amerikai diplomatát és más ismert személyiségeket a hágai Nemzetközi Törvényszéken Holbrooke és Karadzic állítólagos alkuja tárgyában. Karadzsics azt állítja, hogy Holbrooke, aki oroszlánrészt vállalt a boszniai háborút lezáró daytoni megállapodás létrehozásában, 1996-ban büntetlenséget ígért neki, ha "eltűnik a közéletből". Holbrooke a törvényszék előtt, eskü alatt tegyen tanúvallomást arról, hogy létezett-e ilyen megállapodás vagy sem, tudatta beadványában szerdán Karadzsics. Érvelése szerint erre azért van szükség, hogy megállapíthassák: az ellene folyó eljárás jogszerű-e.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Betét