Sámuel, Hajna
18 °C
32 °C

Vérdíjat tűztek ki terroristák az iraki elnök fejére

2004.07.18. 18:04
Mintegy 285 ezer dolláros vérdíjat tűzött ki az iraki miniszterelnök fejére a jordániai származású terrorista, Abu Muszab az-Zarkávi csoportja egy internetes oldalon vasárnap megjelent közlemény szerint.
"A Háled ibn al-Valíd Brigádok közhírré teszi az iraki népnek, hogy 200 ezer jordániai dinárt (körülbelül 285 ezer dollárt) fizet annak, aki elhozza (Ijád) Allávi fejét" - hirdeti Abu Muszab az-Zarkávi csoportja, a Dzsamáa at-Tauhíd val Dzsihád (egyistenhit és szent háború) egy szélsőséges iszlám nézeteknek teret adó honlapon elhelyezett közleményben, amelyet a csoport "katonai szárnya" jegyez.

"A mártíromságra készülő jelöltek egységében elköteleztük magunkat Isten előtt arra, hogy megölünk téged, fejedet és a bandádhoz tartozók fejét Abu Muszab az-Zarkávi sejk követeli" - tették hozzá a közleményben.

Az írás szerzője figyelmeztet, hogy "az autóbombák sorozata soha nem fog megszakadni", utalva a gépkocsiba rejtett pokolgépekkel végrehajtott merényletekre, amelyek 2003 áprilisa, Szaddám Huszein rendszerének bukása óta rázkódtatják meg Irakot.

Vérdíj a vérdíj felajánlójára

Egy korábbi, négy nappal ezelőtti üzenetében Zarkávi megújította az Allávi megölését kilátásba helyező fenyegetését, amelyet június 23-án, az iraki hatalomátadás előtt öt nappal fogalmazott meg először.

A jordániai származású terroristavezért amerikai tisztségviselők az Irakot vérbe borító merényletek megszervezésében az első számú gyanúsítottnak tekintik. Washington nemrégiben 10 millió dollárról 25 millió dollárra növelte a Zarkávi elfogásáért járó jutalmat.