Verekedés a kijevi parlamentben

2005.07.06. 14:47
Az ukrán parlamentben kedden még csak éles vitát folytattak egymással a képviselők, szerdán azonban már ököllel estek egymásnak.
Ököllel estek egymásnak az ukrán parlament képviselői szerdán. A verekedés annak a törvénynek a tárgyalása közben tört ki, amelyre az ország Kereskedelmi Világszervezetbe történő belépéséhez van szükség. "Szégyen! Szégyen!" - kiabálták az előterjesztés alatt az ellenzéki kommunista képviselők, akik szerint a törvény kiszolgáltatja az ország gazdaságát a külföldnek, s ezért ellentétes Ukrajna nemzeti érdekeivel.

A verhovna radában már kedden felizzottak az indulatok, mert az ellenzék hevesen bírálta az államfő, Viktor Juscsenko táborát azért, mert több kormánytag nem hajlandó lemondani képviselői mandátumáról. A hatályos törvényekkel ellentétes gyakorlat már régen jelen van az ukrán politikában, és hatalomra kerülése előtt Juscsenko is élesen elítélte, ám elnökké választása óta még szélesebb körűvé vált.

Az elnök utasításba adta, hogy szülessen olyan kormányrendelet, amely eltávolítja a testületből a képviselői mandátumukról lemondani nem hajlandó minisztereket, akiknek a száma jelenleg tizenhat.  • Hírek
  • Hírek