József, Bánk
-7 °C
0 °C

Francia sztárügyvéd védené Huszeint

2003.12.17. 14:22
Kész vállalni a napokban elfogott iraki exdiktátor, Szaddám Huszein bírósági védelmét Jacques Verges, a híres francia ügyvéd, aki korábban már számos ismert terrorista és politikus védőjeként szerzett tapasztalatot.
Ezt maga Verges jelentette be szerdán Párizsban. Az ügyvéd egyébként épp a napokban vállalta el Szaddám egyik fő bizalmasának, Tárik Aziz volt iraki miniszterelnök-helyettesnek és külügyminiszternek a jogi képviseletét is.

Verges korábban olyan ismert személyiségeket védett bíróság előtt, mint a náci háborús bűnös Klaus Barbie (a "lyoni hóhér"), a terroristavezér Carlos, Slobodan Milosevic volt jugoszláv államfő vagy Klaus Croissant, a német Vörös Hadsereg Frakció (RAF) terrorszervezet egykori ügyvédje.

Irakban vonják felelősségre

Szaddám Huszein volt iraki diktátort Bagdad környékén tartja fogva az amerikai hadsereg - erősítette meg az iraki ideiglenes kormányzótanács egy tagja szerdán. Muaffak ar-Rubai sajtótájékoztatón közölte, hogy a volt elnököt Irak területén, nyilvános tárgyaláson vonják majd felelősségre, és tárgyalásáig nem is szállítják el Irakból.

Amerikai illetékesek korábban már közölték, hogy Szaddám Huszein Irak területén van, de közelebbit nem árultak el hollétéről.

A sajtótájékoztatón a kormányzótanács tagjai az elmúlt hétvége eseményeire utalva megbékélésre kérték az irakiakat.

Akik feladták Szaddamot

Megnevezte egy szaúdi újság szerdán azokat az irakiakat, akik értesülése szerint a múlt hét végén feladták Szaddám Huszein volt iraki diktátort az amerikai katonáknak.

Az al-Vatan egy - információit amerikai forrásból merítő - tolmácsra hivatkozva azt írta, hogy a Szaddám Huszeint kísérő három iraki tiszt, Mohamed al-Haddusi tábornok, Fárisz al-Jaszin és Mohamed Ibrahim al-Omar, valamint két szakács vett részt a volt iraki elnök feladásában. Tevékenységüket összehangolták Szaddám Huszein unokatestvérével, a Londonban élő Izeddin al-Madzsiddal.

Az al-Vatan szerint az említett személyek Szaddám Huszein ételébe altatót kevertek, majd jelezték az amerikai erőknek, hogy megkezdhetik akciójukat. A szaúdi lap arra nem tért ki, hogy Szaddám Huszein feladói kaptak-e pénzjutalmat az amerikai fegyveres erőktől.

Az al-Vatan más forrásra hivatkozva megjegyezte azonban, hogy Szaddám Huszein elfogásához sajátos módon hozzájárult a volt diktátor "második felesége", a jelenleg Libanonban álnéven élő Szamira Sahnabar is. Szaddám Huszein őrizetbe vétele előtt néhány nappal ugyanis telefonon felhívta feleségét, amit egy amerikai műhold rögzített.