Veteránok csatáztak Kijevben

2005.10.15. 18:55
Egykor egymás ellen harcoló világháborús veteránok tűztek össze szombaton Kijev központjában: a náci Németország oldalán harcolt Ukrán Felkelő Hadsereg (UPA) megalakulásának évfordulóján felvonuló egykori felkelők a Vörös Hadsereg veteránjaival és támogatóikkal tűztek össze.

Az UPA alapításának 63. évfordulójáról emlékeztek meg - szociális kedvezményeket is követelve - az ukrán fővárosban a nácik oldalán harcolt veteránok és az őket támogató szervezetek, így az Ukrán Nemzetgyűlés-Ukrán Nemzeti Önvédelem (UNA-UNSZO) radikális nacionalista párt, de az ellentüntetést szervező egykori szovjet veteránok és a baloldali szervezetek aktivistái áttörték a felvonulókat védő rendőrkordont.

Az összetűzésekben sokan megsebesültek, előzőleg a felvonulók és az ellentüntetők üvegekkel, festékkel, tojással, paradicsommal, zacskós kefirrel és más alkalmatos tárgyakkal dobálták meg kölcsönösen egymást, egyáltalában nem válogatott sértéseket vágva ugyancsak kölcsönösen egymáshoz.

A rohamrendőrség, csaknem félezer rendőr bevetése nyomán sikerült szétválasztani a szemben álló feleket, s a mintegy háromezer fős UPA-felvonulás résztvevői kiszorultak a Függetlenség teréről, amelyet a csaknem nyolcezernyi ellentüntető foglalt el. A vitatkozó felek hármas rendőrkordonon keresztül néztek egymással farkasszemet szombat estére.

Viktor Juscsenko elnök még májusban arra szólította fel a hosszú évek óta ellenségeskedő két tábort, hogy az évtizedek óta tartó kölcsönös harag eloszlatása érdekében május 9-én, a győzelem napján írjanak alá egyetértési nyilatkozatot. "Könyörögve kérem, arra bátorítom Önöket, találják meg a megértés útját" - jelentette ki az elnök, akinek édesapja a Vörös Hadsereg katonája és az auschwitzi láger foglya volt. Felhívása azonban süket fülekre talált már akkor is.

A XX. század 20-as és 30-as éveiben Nyugat-Ukrajna Lengyelországhoz tartozott, amely keményen elnyomta az ukrán nacionalistákat. 1939-ben a szovjet csapatok vették át a lengyelek helyét, véres megtorló akciókat hajtva végre a helyi lakosság ellen, míg a nácik két évvel később visszavonulásra nem kényszerítették őket.

Az UPA az első időkben üdvözölte a németeket, abban bízva, hogy támogatják Ukrajna függetlenségét, majd háborút hirdetett ellenük. Az ötvenes évek elejéig fennmaradt felkelő hadseregnek fénykorában 40 ezer katonája volt, harcolt a szovjetek és a lengyel ellenálló Honi Hadsereg ellen is.

A helyzetet bonyolítja, hogy a két csoportnak különböző jogállása van Ukrajnában. A volt szovjet katonákat "háborús veteránokként" kezelik egy 1993-ban elfogadott törvény alapján, így bizonyos szociális kedvezményekben részesülnek.

n Az UPA tagjai közül viszont, akik közül számosan megjárták a szovjet börtönöket, ez a jogállás és a vele járó kedvezmények csak azokat illetik meg, akiket hivatalosan rehabilitáltak.  • Tippek
  • Árfolyam