Árpád
-2 °C
4 °C

Bush megvétózta a kivonulást

2007.05.02. 00:27
Október elsején kezdték volna meg az amerikaiak az iraki csapatkivonást egy törvénytervezet szerint. Bush elnök azonban visszautasította a tervet.
George W. Bush amerikai elnök kedden megvétózta az iraki kivonulást elrendelő törvénytervezetet - közölte a Fehér Ház. A tervezet szerint október elsejével meg kellett volna kezdeni az amerikai csapatok kivonását Irakból.

Demokrata párti képviselők az utolsó pillanatban is megpróbálták Busht eltéríteni szándékától. "Az elnök egy polgárháború közepébe vezette katonáinkat. A tények bizonyítják, amit mindenki tud: változásra van szükség", mondta Harry Reid szenátor.

"Értelmetlen volna tudatni az ellenséggel, mikor vonulunk ki. Ezzel csak azt érnénk el, hogy beírhassák a naptárukba", indokolta a vétót az elnök rövid televíziós beszédében.

Az amerikai kongresszus a múlt héten szavazta meg az iraki és afganisztáni hadműveletekhez pótlólagos forrást biztosító törvénytervezetet. A 124,2 milliárd dollárt előirányzó törvény szerint - amennyiben az iraki kormány nem teljesít bizonyos alapvető elvárásokat - idén október elsején meg kell kezdeni a csapatkivonást és 2008. március 31-ig be kell fejezni.

A vétó éppen Bush híres beszédének negyedik évfordulójára esett: 2003 május elsején jelentette ki az amerikai elnök, hogy "küldetés végrehajtva, a jelentősebb hadműveletek Irakban befejeződtek."

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?