Vince, Artúr
-3 °C
1 °C

Vegyi fegyvereket találtak Irakban

2004.07.02. 20:49
A lengyel katonai titkosszolgálatok (WSI) operatív tevékenységének eredményeként Irakban 19 cikloszarinnal töltött rakétafejet találtak.
Jerzy Szmajdzinski arra a kérdésre, hogy a lengyel közvélemény miért a Pentagon vezetőjétől értesült először a dologról, Szmajdzinski azt válaszolta: "Nem akartunk erről korábban beszélni, amíg az amerikaiak nem vizsgálják ki a helyszínen, hogy pontosan milyen vegyi harci anyagról van szó".

Blama

Utalt a Roland-rakéták ügyére, melyeket ugyancsak lengyel katonák találtak meg Irakban 2003-ban, és amelyekről a lengyel hadsereg illetékesei - kisebb diplomáciai botrányt kavarva - elhamarkodottan azt közölték, hogy legújabb típusú francia rakéták. Szmajdzinski szerint kétség sem fér hozzá, hogy vegyi fegyverről van szó. Közölte, hogy "több mint két hete találták meg őket". Hozzátette: még nem ismeretes, milyen időszakból származik a fegyver.

Rumsfeld korábban azt közölte, hogy lengyel katonák Irakban 16 vagy 17 szarin harci gázt vagy mustárgázt tartalmazó rakétafejet találtak. Az amerikai védelmi miniszter az amerikai Newsradio 600 KOGO helyi rádiónak adott interjúban számolt be erről, azt állítva, hogy az értesülést Jerzy Szmajdzinski lengyel nemzetvédelmi minisztertől szerezte az isztambuli NATO-csúcs idején. A Pentagon csütörtökön hozta nyilvánosságra az interjú szövegét.

Cikloszarin

Az Irakban talált, vegyi töltettel ellátott rakétafejeket helyi terroristák akarták megszerezni darabonként 5 ezer dollárért - hozta nyilvánosságra pénteken Varsóban Marek Dukaczewski tábornok, a lengyel katonai titkosszolgálatok (WSI) főnöke. Mint mondta, a terroristák terveire vonatkozó értesülések felgyorsították a titkosszolgálati akciót, melynek eredményeként június 23-án 17 darab cikloszarinnal töltött rakétafejet és két hasonló vegyi töltettel ellátott aknavetőgránátot sikerült lefoglalni. Közölte, hogy ezeket a fegyvereket a WSI vásárolta meg olyan személyektől, akik tudták, hogy hol találhatók a lövedékek. Az árat nem hozta nyilvánosságra.

A tábornok szerint a terroristák a fegyvereket az iraki koalíciós erők elleni támadásokra akarták felhasználni, ami beláthatatlan következményekkel járt volna. Aggodalmát fejezte ki, hogy ilyen fegyverek a jövőben terroristák kezébe kerülhetnek, valamint amiatt is, hogy a lengyelek által megtalált fegyvereket korábban sikerrel elrejthették az ENSZ fegyverzetellenőrei elől.

Valószínűleg nem véletlen, hogy az amerikai védelmi miniszter éppen Szaddám Huszein megbuktatott iraki elnök bírósági tárgyalásának első napján hozta nyilvánosságra a vegyi fegyverek megtalálásáról szóló értesülést.

Nem veszélyesek?

A lengyel katonák által Irakban fellelt, vegyi töltettel ellátott rakéták olyan rossz állapotban voltak, hogy semmilyen, vagy legfeljebb csekély hatást váltottak volna ki, ha a felkelők kilőtték volna őket - közölte pénteken az amerikai hadsereg. Dukaczewski tábornok szerint a terroristák a fegyvereket az iraki koalíciós erők elleni támadásokra akarták felhasználni, ami beláthatatlan következményekkel járt volna. Az amerikai hadsereg azonban cáfolta, hogy a rakétafejek komoly veszélyt rejtenének magukban. "A töltetek leromlott állapota, és a bennük maradt vegyi anyag csekély mennyisége miatt csak korlátozott hatást, vagy semmilyet sem váltottak volna ki, ha a felkelők bevetették volna őket a koalíciós erők ellen" - áll az amerikai hadsereg által kiadott közleményben.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!