Zoltán
-4 °C
9 °C

Újabb mobil vegyifegyverlabort találtak

2003.05.13. 20:33
Konkrét vegyifegyvert ugyan még nem találtak, Észak-Irakban azonban kamionra épített mobil laboratóriumra bukkantak az amerikai erők. A többi vegyifegyvert megsemmisítették, vagy nagyon elrejtették, de az is lehet, hogy ez a vegyifegyver.
Az amerikaiak Észak-Irakban újabb feltételezett mozgatható biológiaifegyver-laboratóriumot találtak, amely egy magas rangú parancsnok szerint csaknem ugyanolyan, mint a hónap elején talált másik ilyen berendezés.

David Petraeus, tábornok a 101. légi szállítású hadosztály parancsnoka erről beszámolva felvetette azt az eshetőséget, hogy Szaddám Huszein iraki elnök megdöntött kormányzatának emberei már hosszú évekkel ezelőtt megsemmisíthették a bagdadi rendszer vegyi- és biológiaifegyver-készletét.

A vegyi fegyverek még mindig el vannak rejtve

A tábornokot, aki műholdas tájékoztatót tartott Moszulból a Pentagonban tartózkodó újságíróknak, megkérdezték: hogy lehet az, hogy az amerikai csapatok mindeddig nem találtak semmilyen iraki vegyi vagy biológiai fegyvert, jóllehet George Bush elnök éppen ilyenekre hivatkozott, amikor a háború jogosságát hangoztatta.

"Nem tudom, hogy ezeket (a fegyvereket) évekkel ezelőtt megsemmisítették-e, mindenesetre nem kérdéses, hogy évekkel ezelőtt igenis voltak vegyi fegyverek. Azt sem tudom, hogy közvetlenül a háború előtt megsemmisítették-e őket, vagy még mindig valahol el vannak rejtve" - mondta Petraeus.

Megemlítette: az amerikaiak egyik iraki informátora azt mondta, hogy Bagdad röviddel a háború márciusi megkezdése előtt megsemmisítette maradék vegyi és biológiai fegyvereit.

A tábornok szakértőire hivatkozva azt hangoztatta: csaknem biztos, hogy az újabb "lelet" kísértetiesen hasonlít arra a mozgó fegyverlaboratóriumnak tartott nyerges vontatóra, amelyre Moszul közelében bukkantak rá május 9-én.