Orsolya
9 °C
21 °C

Mohácsi Viktória lett az ENSZ kisebbségi fórumának elnöke

2008.06.20. 17:42
Mohácsi Viktória európai parlamenti képviselő (SZDSZ) lett az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa kisebbségi fórumának első elnöke - közölte a Külügyminisztérium pénteken az MTI-vel.

Az ENSZ genfi Emberi Jogi Tanácsa (EJT) kisebbségi fórumának megalakításáról még tavaly szeptember 26-án hoztak határozatot - emlékeztetett közleményében Szelestey Lajos szóvivő.

Mohácsi Viktória kinevezése után azt közölte az MTI-vel, hogy a testület első, kétnapos ülését szeptember 4-től tartják; középpontjában a tervek szerint a kisebbségek oktatásával kapcsolatos kérdések állnak majd. A képviselő Brüsszelben kiadott közleményében az áll: a testület célja, hogy segítse a párbeszédet és az együttműködést a nemzeti, etnikai, vallási és nyelvi kisebbségek tagjaival kapcsolatos témákban.

A kisebbségi fórum tematikus kérdésekben állásfoglalásokkal, véleményezéssel segíti az EJT kisebbségi kérdésekkel foglalkozó független szakértőjének munkáját. Feladata továbbá, hogy bemutassa a nemzeti vagy etnikai, vallási és nyelvi kisebbségekhez tartozók jogairól szóló 1992-es ENSZ-nyilatkozat végrehajtását szolgáló példaértékű kezdeményezéseket, gyakorlatot, valamint meghatározza a kihívásokat és lehetőségeket - olvasható a kommünikében.

Mohácsi Viktória pénteken szegedi sajtótájékoztatóján kifejtette: bízik abban, hogy a fórum tevékenységével a diszkrimináció elleni munka könnyebbé válik és a kisebbségek helyzete javul. Az európai parlamenti képviselő lehetséges mintaként említette a magyarországi kisebbségi önkormányzati rendszert, amely valamennyi bejegyzett kisebbségnek képviseletet biztosít. A liberális politikus fontos tevékenységi területnek nevezte a szegregált oktatás elleni fellépést, valamint a kisebbségi és kulturális jogok érvényesítését.