Sámuel, Hajna
18 °C
32 °C

Videón buzdítja áttérésre az al-Kaida a keresztényeket

2006.09.02. 22:21
Egy FBI által is ismert kaliforniai fehér férfi fenyegette meg egy videóüzenetben azokat a nem iszlám hitűeket, akik nem térnek át. A felvételen az al-Kaida második számú vezetője, Ajmán az-Zavahri rövid nyilatkozatot tett.

Az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat egy internetre feltett videóüzenetben szombaton felszólította a - különösen az Egyesült Államokban élő - nem muzulmánokat, hogy térjenek át az iszlám hitre, s hagyják el "tévútjaikat", különben megbánják.

A felvételen beszélő személy "Azzám, az Amerikai" néven mutatkozott be, de Adam Yahiye Gadahn néven is ismeri az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) a muzulmán hitre áttért kaliforniait, aki az amerikai hatóságok szerint részese volt az al-Kaida egy propagandakampányának.

"Amerikaiak és a többi keresztény, azt mondjuk nektek, hogy vagy megbánjátok tévelygéseiteket, és beléptek az igazság fényébe, vagy megtartjátok a mérgeteket magatoknak, és viselitek annak következményeit e világon és a következőn - mondta Gadahn angolul. - De bárhogy tesztek is, ne próbáljátok meg elterjeszteni a nyomorúságotokat és tévelygéseiteket a mi földjeinkre." A felvételen a férfi fehér turbánban látható, egy számítógép és könyvek előtt ül.

A videofelvétel elején az al-Kaida második számú vezetője, Ajmán az-Zavahri rövid nyilatkozatot tett - 2006. szeptemberi dátummal - arra biztatva a nézőket, hogy figyelmesen hallgassák meg az üzenetet. Zavahri és Gadahn láthatóan nem ugyanazon a helyen beszélt.

Gadahn verseket idézett a Koránból arabul, majd lefordította angolra, és azt mondta: a muzulmánoknak meg kell erősíteniük a hitüket, hogy elűzzék országuk uralkodóit. "A muzulmánoknak nem demokráciára van szükségük ahhoz, hogy megszabaduljanak saját despotáiktól és zsarnokaiktól. Nekik az iszlám hitre, a dzsihád (szent háború) szellemére és arra van szükségük, hogy az idegen csapatokat és beavatkozást lerázzák a nyakukról" - hangoztatta Gadahn.