Vilmos
10 °C
22 °C

Ökológiai katasztrófa fenyeget

2000.10.31. 11:30
Elsüllyedt a Csatorna-szigetek közelében az az olasz hajó, mely mérgező és korrozív kémiai anyagokat szállított, a kémiai anyagok egyelőre nem folytak a tenger vizébe. A nyugat-európai ítéletidő következtében összesen tízen haltak meg, több ezer otthont elárasztott a víz, több tízezer lakás áram nélkül maradt. A vasúti és közúti forgalomban súlyos fennakadások voltak, számos kikötő bezárt, és a légiforgalom is több órán keresztül szünetelt.
A Csatorna-szigetek környékén süllyedt el az az olasz, mérgező kémiai anyagokat szállító hajó, ami már hétfőn jelezte: léket kapott, és vízzel telítődik. A 14 fős legénységet kedden helikopterrel szállították a partra. A süllyedő Ievoli Sunt egy vontatóhajóhoz kapcsolták, és a Cherbourg vagy Le Havre kikötő felé próbálták elvontatni. A hajó azonban kedden délelőtt elsüllyedt, a kémiai anyagok azonban még nem kerültek a vízbe.

Ökológia katasztrófa?

Az olasz hajó 4000 tonna sztirént szállított, ez a kémiai anyag mérgező, korrozzív vegyület, és nem oldódik vízben. Ha a sztirén a vízbe kerül, ökológiai katasztrófának nézünk elébe.

A rossz időjárás folytatódik

Kémiai anyagok még nem kerültek a vízbe
Foto: Reuters
Kedden is rossz idő várható Nagy-Britanniában, és már két napja tombol a szigetországban egy tíz éve nem látott vihar. A szél helyenként 160 kilométer per órás sebességgel is fújt. A meteorológusok véleménye szerint a környezetszennyezés jelentős klímaváltozást és szélsőséges időjárást idézett elő az elmúlt évtizedekben. Jelenleg 3 Celsius-fokkal magasabb az átlagos középhőmérséklet, mint 100 éve. Idén jegyezték például a legnaposabb januárt és a legesősebb áprilist és októbert az elmúlt 100 évben Nagy-Britanniában.

Nagy-Britanniában összesen négyen haltak meg az áradások következtében, egy brit kikötőben pedig egy holland kapitány szenvedett halálos balesetet egy viharnak kitett hajón. Franciaországban négyen, míg Írországban egy ember halt meg, őket a vihar által kicsavart fák zúzták halálra.

Mini tornádó és havazás

A hétfő déli dagály nyomán 40 folyó 140 szakaszán rendeltek el legmagasabb szintű árvízkészültséget Angliában és Walesben. Az érintett körzetekben már eddig is több ezer ház állt víz alatt az elmúlt hetek árvizei miatt. Kentben és Sussexben 85 ezer otthonban szünetelt az áramellátás. A nyugat-sussexi Sesley településen kora reggel egy ,,mini tornádó" pusztított: az óránként 250 kilométeres sebességgel tomboló légörvényben két helyi lakos megsérült.

Északabbra, Manchester körzetében, Észak-Angliában és Skóciában havazás bénította meg a közlekedést. A híradásokban folyamatosan arra szólították fel az embereket, hogy ha tehetik, ne induljanak útnak. A viharos időnek csak az diákok örülhettek, mivel az őszi szünet utáni első tanítási napon több száz iskolában szünetelt a tanítás.

A Nyugat-Európán végigsöprő tornádó vasárnap este elérte Belgiumot is, ahol hétfőn délre már 120-130 kilométeres széllökések tomboltak, de emberéletben eddig nem esett kár.

A cirkusz lebontotta sátrát

A brüsszeli nemzetközi repülőtéren hétfőn nem indítottak el 15 járatot a nagy erejű szélvihar miatt, számos más járat nagy késésekkel érkezett vagy indult. Audenarde városkában a szél kicsavart egy hatalmas fát, és rádöntötte a rendőrség parkolójára - több kocsi megsérült. Gentben és környékén a tűzoltókat délig 200 házhoz hívták a leszakított tetőzet, elragadott cserepek, ledőlt kémények helyreállításához. Egy vándorcirkusz lebontotta a sátrát, hogy elkerülje a baleseteket. Brüsszelben lezárták a parkokat és az erdőket a látogatók elől, mert a szél fákat és nagy ágakat tört ki, és döntött az utakra.

A vasúti, légi és vízi szállítás szünetelt

Az Eurostar vonat délután három óráig nem indult el Londonból, a nagy sebességű francia TGV vonatok 300 km/h-ról 170 km/h-ra csökkentették sebességüket a sínre zuhant fák miatt. A légiközlekedés is szünetelt: az Air France 140, míg a British Airways 80 indulást halasztott el hétfőn.

A kompszállítás is szünetelt: több kikötőt ideiglenesen bezártak, a tengeren rekedt közel 6000, kompon utazó ember. A doveri kikötőt 20 órán keresztül nem lehetett megközelíteni.