Judit
2 °C
7 °C

Mégis hivatásos katona lesz Vilmos herceg

2008.09.15. 16:53
Eredetileg úgy volt, hogy a gyorstalpaló kiképzés után a brit trónörökös visszatér a civil életbe, de hétfőn Vilmos herceg bejelentette, hogy tényleges operatív szolgálatot szeretne ellátni a légierőnél.

Korábbi terveivel ellentétben mégis hivatásos katona lesz Vilmos herceg, a brit trón várományosa. Károly trónörökös és a néhai Diana hercegnő idősebbik fia, II. Erzsébet királynő unokája - aki apja után a második a brit trónutódlási sorban - két éve végzett a legpatinásabb brit tiszti akadémián, Sandhurstben, és az utóbbi hónapokban rövid kiképzési időszakokat töltött el a brit hadsereg összes fegyverneménél.

A 26 éves herceg a program keretében a királyi légierőnél (RAF) alapszinten kitanulta a harci repülőgépek és helikopterek vezetését is. Ez annyira megtetszett neki, hogy a Clarence House - Károly és Vilmos közös londoni hivatala - hétfőn bejelentette: az ifjú trónörökös hivatásszerűen a légierőnél szeretne szolgálni.

Eredetileg úgy volt, hogy a gyorstalpaló kiképzési időszak után - amelynek célja a majdani király felkészítése volt uralkodóként betöltendő hadsereg-főparancsnoki tisztségére - Vilmos visszatér a civil életbe, és "teljes munkaidőben" a trónörökösi státusából ráháruló kötelezettségeknek tesz eleget.

Vilmos azonban hétfőn közölte: a kiképzése alatt megszerzett tudásra és tapasztalatokra építve tényleges operatív szolgálatot szeretne ellátni a légierőnél, annál is inkább, mivel az RAF-nél eltöltött idő alatt rádöbbent, hogy mennyire szeret repülni.

A herceg a tervek szerint januártól másfél éves teljes kiképzési programba kezd, és 2010-től a légierő hadszíntéri kutató-mentő részlegének pilótája lesz. E részleg feladata a csatatereken eltűnt, illetve megsebesült katonák felkutatása és kimentése, gyakran rendkívül veszélyes körülmények közepette.

Vilmos a jelek szerint megirigyelte öccse, a 24 éves Harry herceg sikeres katonai pályafutását. A 24 éves Harry, aki szintén Sandhurstben végzett, a brit hadsereg hadnagyaként tényleges katonai szolgálatot teljesít. Az év elején megjárta az afganisztáni frontot is, ahol gyalogsági hadműveletekben és járőrözéseken vett részt, emellett előretolt hadszíntéri légiirányítóként légi csapásokat vezényelt tálib állások ellen, közvetlenül a tűzvonalban.

Vilmos a királyi légierőnél nagybátyja nyomdokaiba lép. A királynő másodszülött fia, András yorki herceg - Károly trónörökös öccse - több mint húsz évet töltött a haditengerészeti légierőnél helikopterpilótaként, és a Falkland-szigetekért Argentínával vívott 1982-es háborúban éles harci bevetéseken vett részt.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?