Gábor, Karina, Ders
-3 °C
6 °C

A mostari Öreghíd a világörökség része

2005.07.17. 18:38
A világörökség része lett a mostari Öreghíd. Az emberiség kulturális és természeti örökségének UNESCO-listája így immár 812 épületet, épületegyüttest, illetve természeti tájat tartalmaz, 137 országban.

A világörökség részévé nyilvánította az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO) a mostari Öreghidat. A Világörökség Bizottsága a dél-afrikai Durbanben tartott, vasárnap befejeződött hétnapos ülésén 17 kulturális és hét természeti értéket vett fel a világörökség részeként védendők sorába. Az emberiség kulturális és természeti örökségének UNESCO-listája így immár 812 épületet, épületegyüttest, illetve természeti tájat tartalmaz, 137 országban.


Az újjáépített híd. Vihari Ádám képe.

A Neretván átívelő középkori Öreghidat 1993-ban, a boszniai háborúban rombolták le, és a közelmúltban építették újjá. Az UNESCO most felvette a listára az Óvárosnak a híd közelében álló részét is. Ipari műemlékként, és rögtön a veszélyeztetett értékek sorában kerültek fel a listára a chilei Humberstone-i és Santa Laura-i salétromgyárak. Ezen a "vöröslistán" szerepel például a kölni dóm, és Jeruzsálem óvárosa is.

Az épített örökség részévé nyilvánította az ENSZ-szerv még többek között a balkáni ottomán építészet jellegzetes épületeit különlegesen épen és nagy számban megőrző Gjirokaster albán múzeumvárost, Makaó történelmi városmagját, a mai Libanon, Szíria, Izrael, illetve Kelet-Törökország területén lévő, bibliai időkből származó településmaradványokat, illetve az izraeli Negev-sivatagon az arab félsziget déli részéből a Földközi-tenger partvidékére vezető kétezer éves, úgynevezett Tömjén út mentén talált régészeti leleteket, a második világháború után újjáépült Le Havre francia kikötővárost, Kubában Cienfuegos történelmi városközpontját, valamint az 16. században épült, antwerpeni Plantin-Moretus nyomda és könyvkiadó épületeit.

A természeti értékek sorában a listát gazdagítja mostantól egyebek mellett az egyiptomi Vádi-al-Hitan (Bálna-völgy) - egy már kihalt bálnaféle fosszilis maradványainak lelőhelye -, Japánban a Hokkaido szigetétől észak-keletre lévő Siretoko-félsziget különleges, tengeri és szárazföldi ökoszisztémája, a magashegyi növényvilág teljességét, és számos veszélyeztetett állatfajt magába foglaló, indiai Virágok Völgye nemzeti Park, illetve Mexikóban a Kaliforniai-öböl védett szigetei és területei.