Piroska
-1 °C
5 °C

Pénzt remélnek a viri magyarok

2006.05.23. 13:25
Visszamenőlegesen érvényesít jogszabályokat a horvát állam, véli a Vir szigetén lerombolt magyar ingatlanok tulajdonosait képviselő horvát ügyvéd. A házrombolásokat elrendelő minisztérium szerint a házak engedély nélkül épültek, így a többi körülménytől függetlenül is jogos volt döntésük.

Jogszerűtlennek tartja a Vir szigeti házrmbolásokat két magyar kivitelező és három magyar magánszemély jogi képviselője. Zoran Randjelovic eszéki ügyvéd a Centar za Nekretnine - az elsőként lerombolt, a Slatina-öbölben fekvő összesen negyvennyolc apartman és egy búvárközpont építtetője - és a Barakuda - a "magyar Utca" kivitelezője - képviseletében adott be keresetett a zadari megyei bíróságon.

Randjelovic szerint a horvát hatóságok visszamenőleges hatállyal akarnak érvényesíteni egy jogszabályt, ezért rombolták le a magyar tulajdonosok ingatlanait.

Kártérítésre számítanak

A horvát környezetvédelmi minisztérium (MZOPUG) azért rendelte el több száz viri apartman bontását idén márciusban, mert a sziget - hivatalosan még nem elfogadott, de már jóváhagyott - rendezési terve szerint olyan területen épültek engedély nélkül, ami nem minősül építési teleknek. Ezek közül azonban csak azokat bontották el eddig, amik a - egy 2004 szeptemberében elfogadott törvény értelmében védettnek minősülő - hetven méteres parti sávban épültek fel.

Az ügyvéd mindenképpen jogszerűtlennek tartja a házak lerombolását, mert szerinte az utólag megalkotott szabályozás nem érvényesíthető visszamenőlegesen, és mert a hatóságok szerinte már a házak építésének kezdetén közbeléphettek volna, de ezt elmulasztották. A perekben kártérítés megítélésére számít, azt azonban - mint mondta - nem lehet tudni, hogy a horvát államot kötelezik-e az ingatlanok teljes értékének megtérítésére, vagy csak egy kisebb összeg megfizetésére. Arra számít, hogy a perek a héten lezárulnak.

Marijan Bitanga, a Zára megyei bíróság elnöke hétfőn úgy nyilatkozott, hogy a magyar panaszok ügyében néhány napon belül születik döntés.

Mindenképpen illegálisak

Az MZOPUG az Index megkeresésére korábban nem volt hajlandó a kártérítési ügyekről nyilatkozni. Mint mondták, ennek megítélése a független bíróságokra tartozik. Álláspontjuk szerint eljárásuk teljesen törvényes volt, hiszen az épületek minden egyéb körülménytől eltekintve is engedély nélkül, illegálisan épültek.