Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

Lebontották az illegális magyar házakat Viren

2006.05.22. 14:02
Magyar szempontból lezárult a Vir szigeti házrombolási akció. A bontásra ítélt 48 ingatlanból 18 volt magyar tulajdonban. Az építésügyi hatóság az adriai szigeteken folytatja akcióját.

Elbontották az összes, engedély nélkül, nem építési területen, a part hetven méteres körzetében épített magyar tulajdonú ingatlant Vir szigetén, jelentette be az építésügyért felelős horvát környezetvédelmi minisztérium (MZOPUG).

A szigeten több száz olyan ingatlan van, amit a sziget most elkészült, egyelőre még nem hivatalos területrendezési terve szerint nem építési területen építettek. A MZOPUG minden ilyen épületre bontási határozatot adott ki, de végül csak a 2004. szeptemberében hozott partvédelmi törvény hatálya alá esőket bontatták el. A törvény szerint a parttól számított hetven méteres sávban nem szabad építkezni, hacsak a területrendezési terv nem engedi.

A tiltakozó horvát
A tiltakozó horvát

Vir szigetén szerdán kezdődtek a bontások. A magyar ingatlanfejlesztők helyszínen tartózkodó képviselői magyarellenes intézkedésként állították be az eseményeket, ugyanakkor a horvát hatóságok a 18 - igaz, több lakásos - apartmanházon kívül 23 horvát, 6 bosnyák és egy szlovén tulajdonú ingatlan bontását is megkezdték, Virrel párhuzamosan pedig a Split közeli Rogoznicában is megkezdték az illegális épületek lerombolását - ott pedig szinte kizárólag horvát tulajdonosok érintettek.

A horvát hatóságok 2000-ben kezdtek neki a törvénytelen építkezések felszámolásának, az azóta folyamatos akciók idén a tengerparti szigeteken - Hvaron, Korculan, Dugi otokon, Pagon - folytatódnak.

Maros hiába tiltakozott?

Ugyancsak hétfői hír, hogy Niko Maros 58 éves, Ausztriából visszatért horvát állampolgárt a vizsgálóbíró egy hónapi elzárásra ítélte. A Zára megyei bíró, Vladimir Mikolcevic azért döntött így mert Niko Maros a Vir szigeti házát veszélyeztető bontás ellen úgy tiltakozott, hogy öngyilkosságot próbált elkövetni egy gázpalackkal az épületben. A bíróság az ítéletet azzal indokolta, hogy Niko Maros cselekedetével más emberek életét és vagyontárgyait veszélyeztette.

Büntetőfeljelentést is tettek egyébként Maros ellen közveszély-okozás miatt - erősítette meg a rendőrség. A férfit egészségügyi okok miatt a férfit már vasárnap átszállították a zárai általános kórházba.

A zágrábi környezetvédelmi, területrendezési és építésügyi minisztérium hétfőn a nagy közérdeklődésre hivatkozva internetes honlapján adott hírt arról, hogy a fenyegetőző nem mondott igazat, amikor azt állította, hogy Vir szigetén felépített kétemeletes háza az egyetlen ingatlana neki és a családjának.

A minisztérium szóvivői irodájának közleménye szerint Niko Marosnak 2 háza és földje is van a bosznia-hercegovinai Vitez térségében, egyik fiának pedig telke ugyanabban az utcában Vir szigetén, ahol az apjának, és építkezni is elkezdtek ott. A minisztérium szerint így nincs ok arra, hogy megváltoztassák az építésellenőrzési hatóság operatív tervét, ami feltehetően azt jelzi, hogy a fenyegetőző házát is le fogják bontani.

Megkezdődött a magyarok pere

Egy másik per is megkezdődött hétfőn. A Hina horvát hírügynökség jelentése szerint a zárai városi bíróságon indult meg azoknak a Vir szigeti magyar háztulajdonoknak a pere, akiknek az építési engedély nélkül épült víkendházát lerombolták a hatóságok. Marijana Bitange, a bíróság elnöke tárgyalja a magyarok beadványát a horvát állam ellen. A procedúra több napot igénybe vesz, mert az ügy tárgyalásába be kell vonni további bírókat is.