Sára, Márió
-6 °C
2 °C

Novembertől vízum nélkül utazhatnánk Amerikába

2008.03.13. 21:53
Novembertől akár vízum nélkül utazhatnak Amerikába a magyarok, ha októberben nem haladja meg a 10 százalékot az elutasított vízumkérelmek száma. A korábbi nyilatkozatok alapján ezt a feltételt tavaly év végén teljesítettük, így már csak azt kell elérni, hogy októberig ne változzon az arány. Magyar szakértői delegáció pénteken tárgyal a vízummentességről Washingtonban.

Ha októberben 10 százalék alatt lesz a visszautasított vízumkérelmek aránya, akkor novembertől vízum nélkül utazhatnak a magyarok Amerikába, nyilatkozta Marc Fruy, a Belbiztonsági Minisztérium sajtóosztályának képviselője. Ha zökkenőmentesek lesznek a pénteki tárgyalások, az erről szóló szerződést minden bizonnyal hétfőn alá is írják.

A megállapodás részleteiről annyi tudható, hogy a tavaly ősszel elfogadott törvény feltételeit taglalja, és ugyanazokat a kritériumokat kell teljesítenie Magyarországnak is, mint Csehországnak, Észtországnak és Lettországnak amelyekkel már megkötötték ezt a megállapodást. A Magyarországgal közös szándéknyilatkozat már korábban elkészült, most ezeket a feltételeket rögzítik pénteken Washingtonban.

Marc Fruy a feltételek között kiemelte az utasinformációs szolgálat kiépítését, az ellopott és elveszett útlevelek pontos nyilvántartását, a kiléptetési biztonsági rendszer kiépítését a határokon, és a légimarsall-program közös működtetését.

Amerika budapesti nagykövete, April Foley korábbi nyilatkozataiból arra lehet következtetni, hogy már a múlt év végefelé teljesült az a feltétel, hogy 10 százalék alatt legyen a visszautasított vízumkérelmek aránya. Ha októberig nem lesz negatív változás ezekben az arányszámokban, Magyarország novemberben megkapja az amerikai vízummentességet.

A washingtoni tárgyalásokkal egy időben Brüsszellel is folynak az egyeztetések. Marc Fruy információja szerint már meg is született a Szlovéniában tárgyaló Michael Chertoff miniszterrel az az egyezmény, amely az EU és Washington között a vízummentességi program kibővítését garantálja. Korábban az Európai Bizottság rossz néven vette, hogy Csehország, majd a többi újonnan csatlakozott uniós állam is különmegállapodásokat köt az Egyesült Államokkal, és a vízummentesség érdekében hajlandóak biometrikus adatokat szolgáltatni az utasokról.

A magyar szakértői delegáció helyi idő szerint pénteken délelőtt tárgyal Washingtonban a vízummentességről. A delegáció a Külügyminisztérium és az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium szakértőiből áll, vezetője Somogyi Ferenc washingtoni magyar nagykövet.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!