Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Novembertől vízum nélkül utazhatnánk Amerikába

2008.03.13. 21:53
Novembertől akár vízum nélkül utazhatnak Amerikába a magyarok, ha októberben nem haladja meg a 10 százalékot az elutasított vízumkérelmek száma. A korábbi nyilatkozatok alapján ezt a feltételt tavaly év végén teljesítettük, így már csak azt kell elérni, hogy októberig ne változzon az arány. Magyar szakértői delegáció pénteken tárgyal a vízummentességről Washingtonban.

Ha októberben 10 százalék alatt lesz a visszautasított vízumkérelmek aránya, akkor novembertől vízum nélkül utazhatnak a magyarok Amerikába, nyilatkozta Marc Fruy, a Belbiztonsági Minisztérium sajtóosztályának képviselője. Ha zökkenőmentesek lesznek a pénteki tárgyalások, az erről szóló szerződést minden bizonnyal hétfőn alá is írják.

A megállapodás részleteiről annyi tudható, hogy a tavaly ősszel elfogadott törvény feltételeit taglalja, és ugyanazokat a kritériumokat kell teljesítenie Magyarországnak is, mint Csehországnak, Észtországnak és Lettországnak amelyekkel már megkötötték ezt a megállapodást. A Magyarországgal közös szándéknyilatkozat már korábban elkészült, most ezeket a feltételeket rögzítik pénteken Washingtonban.

Marc Fruy a feltételek között kiemelte az utasinformációs szolgálat kiépítését, az ellopott és elveszett útlevelek pontos nyilvántartását, a kiléptetési biztonsági rendszer kiépítését a határokon, és a légimarsall-program közös működtetését.

Amerika budapesti nagykövete, April Foley korábbi nyilatkozataiból arra lehet következtetni, hogy már a múlt év végefelé teljesült az a feltétel, hogy 10 százalék alatt legyen a visszautasított vízumkérelmek aránya. Ha októberig nem lesz negatív változás ezekben az arányszámokban, Magyarország novemberben megkapja az amerikai vízummentességet.

A washingtoni tárgyalásokkal egy időben Brüsszellel is folynak az egyeztetések. Marc Fruy információja szerint már meg is született a Szlovéniában tárgyaló Michael Chertoff miniszterrel az az egyezmény, amely az EU és Washington között a vízummentességi program kibővítését garantálja. Korábban az Európai Bizottság rossz néven vette, hogy Csehország, majd a többi újonnan csatlakozott uniós állam is különmegállapodásokat köt az Egyesült Államokkal, és a vízummentesség érdekében hajlandóak biometrikus adatokat szolgáltatni az utasokról.

A magyar szakértői delegáció helyi idő szerint pénteken délelőtt tárgyal Washingtonban a vízummentességről. A delegáció a Külügyminisztérium és az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium szakértőiből áll, vezetője Somogyi Ferenc washingtoni magyar nagykövet.