Judit
2 °C
7 °C

Törvény készül az amerikai vízummentességről

2008.04.22. 13:08
Intenzív tárgyalások folytak a magyarok amerikai vízummentessége ügyében az elmúlt hetekben. Várhatóan május végéig lezárulnak az egyeztetések, majd a Külügyminisztérium törvényjavaslatot nyújt be a parlamentnek. Ha még a tavaszi ülésszakban döntés születik, jövő év elején vízum nélkül utazhatunk az USA-ba.

Május végéig lezárulhatnak a magyar-amerikai vízumtárgyalások, a megállapodáshoz kapcsolódó törvényjavaslat pedig még a tavaszi ülésszakban az Országgyűlés elé kerülhet, mondta a Külügyminisztérium államtitkára kedden.

Május végéig szeretnénk befejezni a tárgyalásokat, addigra meglenne a megállapodások tényleges szövege. Miután adatvédelmi, emberi jogi ügyekről van szó, nyilvánvaló, hogy mi törvénnyel fogjuk ezt a megállapodás-csomagot kihirdetni, mondta Horváthné Fekszi Márta. Kifejtette, amennyiben a parlament még június 15-ig elfogadja a törvényt, akkor valószínűleg tartható lesz, hogy Magyarország ez év végén, a jövő év elején csatlakozik az amerikai vízummentességi programhoz.

Horváthné Fekszi Márta azt mondta, az elmúlt hetekben intenzív tárgyalások folytak a kérdésben. A Budapestre látogató amerikai delegációk tárgyaltak a Külügyminisztérium, a Miniszterelnöki Hivatal és az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium szakértőivel is. Emellett a Külügyminisztérium találkozót tervez az amerikai nagykövetség, a parlamenti pártok és az illetékes bizottságok részvételével.

Az amerikai-magyar vízummentességi szerződés alapjául szolgáló egyetértési nyilatkozatot március 17-én írták alá Washingtonban. Magyarország azután csatlakozhat a vízummentességi programhoz, hogy az Egyesült Államok kiépíti biztonsági rendszereit, és megszületik egy kétoldalú, négy-öt elemből álló végrehajtási csomag. Az is a feltételek között szerepel, hogy tíz százalék alatt legyen az elutasított vízumkérelmek aránya.

A kétoldalú tárgyalásokon szóba kerülnek okmánybiztonsági, repülőtér-biztonsági kérdések és a terrorizmus elleni harchoz kapcsolódó információcsere. Az amerikai közvetlen repülőjáratokon utazó légimarsallokról is lesznek megbeszélések.

George Bush amerikai elnök tavaly augusztus elején írta alá a terrorizmust megelőző óvintézkedések szigorításáról szóló törvényt, amely tartalmazza a vízummentesség kiterjesztésének lehetőségét. A jogszabályt a szenátus és a kongresszus is nagy többséggel fogadta el.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?