Jusztina
1 °C
16 °C

Törvény készül az amerikai vízummentességről

2008.04.22. 13:08
Intenzív tárgyalások folytak a magyarok amerikai vízummentessége ügyében az elmúlt hetekben. Várhatóan május végéig lezárulnak az egyeztetések, majd a Külügyminisztérium törvényjavaslatot nyújt be a parlamentnek. Ha még a tavaszi ülésszakban döntés születik, jövő év elején vízum nélkül utazhatunk az USA-ba.

Május végéig lezárulhatnak a magyar-amerikai vízumtárgyalások, a megállapodáshoz kapcsolódó törvényjavaslat pedig még a tavaszi ülésszakban az Országgyűlés elé kerülhet, mondta a Külügyminisztérium államtitkára kedden.

Május végéig szeretnénk befejezni a tárgyalásokat, addigra meglenne a megállapodások tényleges szövege. Miután adatvédelmi, emberi jogi ügyekről van szó, nyilvánvaló, hogy mi törvénnyel fogjuk ezt a megállapodás-csomagot kihirdetni, mondta Horváthné Fekszi Márta. Kifejtette, amennyiben a parlament még június 15-ig elfogadja a törvényt, akkor valószínűleg tartható lesz, hogy Magyarország ez év végén, a jövő év elején csatlakozik az amerikai vízummentességi programhoz.

Horváthné Fekszi Márta azt mondta, az elmúlt hetekben intenzív tárgyalások folytak a kérdésben. A Budapestre látogató amerikai delegációk tárgyaltak a Külügyminisztérium, a Miniszterelnöki Hivatal és az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium szakértőivel is. Emellett a Külügyminisztérium találkozót tervez az amerikai nagykövetség, a parlamenti pártok és az illetékes bizottságok részvételével.

Az amerikai-magyar vízummentességi szerződés alapjául szolgáló egyetértési nyilatkozatot március 17-én írták alá Washingtonban. Magyarország azután csatlakozhat a vízummentességi programhoz, hogy az Egyesült Államok kiépíti biztonsági rendszereit, és megszületik egy kétoldalú, négy-öt elemből álló végrehajtási csomag. Az is a feltételek között szerepel, hogy tíz százalék alatt legyen az elutasított vízumkérelmek aránya.

A kétoldalú tárgyalásokon szóba kerülnek okmánybiztonsági, repülőtér-biztonsági kérdések és a terrorizmus elleni harchoz kapcsolódó információcsere. Az amerikai közvetlen repülőjáratokon utazó légimarsallokról is lesznek megbeszélések.

George Bush amerikai elnök tavaly augusztus elején írta alá a terrorizmust megelőző óvintézkedések szigorításáról szóló törvényt, amely tartalmazza a vízummentesség kiterjesztésének lehetőségét. A jogszabályt a szenátus és a kongresszus is nagy többséggel fogadta el.