Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Vízummenteséget kér polgárainak az EU

2006.01.14. 17:13
Az Európai Unió sürgette Ausztráliát, az Egyesült Államokat és Kanadát, hogy gyorsítsák fel az uniós állampolgárok vízummentességnek megadásáról folytatott tárgyalásokat, határozzák meg pontosan az ehhez szükséges feltételeket.

Az EU soros elnöksége nevében Ausztria azt kérte tett az Egyesült Államoktól, Kanadától és Ausztráliától, hogy az uniós polgárok mihamarabb vízummentességet kapjanak. Franco Frattini, az EU igazságügyi biztosa az uniós igazságügy-miniszterek ülésén hangoztatta, hogy a megbeszéléseken mindeddig nem értek el érzékelhető haladást.

Bár Frattini szerint nem azt kezdeményezik, hogy az unió vezessen be vízumkényszert az amerikaiaknak, ausztráloknak és kanadaiaknak, ha Európába akarnak látogatni, könnyen előfordulhat, hogy ez megtörténik, ha ez év júliusáig nem történik haladás a tárgyalásokon - idézték a hírügynökségek az olasz uniós biztost.

Kölcsönös vízum

Az amerikai, ausztrál és kanadai állampolgárok vízummentesen utazhatnak az Európai Unióba, miközben ezeknek az országoknak a kormányai egyes uniós tagállamok polgáraitól - így Magyarországtól és Szlovénia kivételével a többi 2004-ben csatlakozott államtól, valamint Görögországtól - megkövetelik a vízumot a beutazáshoz. Uniós tisztviselők szerint a vízumokkal kapcsolatos eljárásrendnek a teljes kölcsönösségen kell alapulnia.

Folytatni kell a párbeszédet a kérdésben, mondta Frattini, de úgy, hogy annak legyen eredménye is. Elmondta, hogy ez év júliusában felülvizsgálják a kérdést egy jelentés keretében, amely javaslatokat is tartalmazhat majd, többek között esetleg azt, hogy szüntessék meg a vízummentességet az amerikai, ausztrál és kanadai állampolgároknak. A biztos közölte, hogy kétoldalú vízum-megállapodás keretében Costa Rica, Nicaragua, Panama és Venezuela, hamarosan pedig Brazília tekint el a vízumkötelezettségtől az uniós állampolgárok tekintetében. Brunei, Malajzia, Szingapúr és Uruguay rövid időn belül hasonlóképpen dönt az EU-s polgárok beutazásáról.