Konrád, Tivadar
9 °C
23 °C

A magyaroknak is vízummentességet ígért Bush

2006.11.29. 17:40
Elképzelhető, hogy hamarosan vízum nélkül utazhatunk az Egyesült Államokba. A cseh elnök, Vacláv Klaus beszámolója szerint négyszemközti megbeszélésükön Bush ígéretet tett rá, hogy az EU új tagállamainak polgáraival szemben eltörlik a vízumkényszert.

Vízummentességet ígért a cseh és a többi új, EU-ország állampolgárainak Vacláv Klaus cseh elnökkel folytatott négyszemközti megbeszélése után George W. Bush. Az amerikai elnök a rigai NATO-csúcs első napján, kedden már beszélt az EU-tagállamokat megkülönböztető amerikai gyakorlat felszámolásáról.

Bush ígéretéről Klaus elnök számolt be találkozójukat követő sajtótájékoztatóján. Alexandr Vonda cseh külügyminiszter már kedden bizakodását fejezte ki, hogy a cseh állampolgárok két éven belül már vízummentesen utazhatnak az Egyesült Államokba.

Az amerikaiak eddig szigorú szabályok alapján ítélték meg a vízummentességet. Az EU-ból Görögország kívételével a régi tagállamok és Szlovénia polgárai élveznek jelenleg vízummentességet.

A vízummentesség elnyerésének feltétele az volt, hogy a visszautasított vízumkérelmek aránya ne haladja meg a három százalékot. A legutóbbi adatok szerint Magyarországon az elutasított kérelmek aránya még mindig tíz százalék felett volt.

A rendszer meglehetősen önkényes volt, hiszen a kérelmeket az amerikai követségen bírálták el, és többen is indokoltalan elutasításra panaszkodtak.

A magyar Külügyminisztérium üdvözli, hogy George Bush amerikai elnök kiáll a vízummentesség ügye mellett. Mátrai Zsuzsa, a a tárca helyettes szóvivője azt mondta, örülnek, hogy ilyen magas szinten is megmutatkozott ez az elkötelezettség.

15%
4999 Ft
4250 Ft
20%
2999 Ft
2400 Ft