Aladár, Álmos
-1 °C
3 °C

Hosszú ideig tarthat még az amerikai vízumkényszer

2004.10.29. 10:44
Szigorú feltételrendszerhez köti a vízummentességet, épp ezért nem is bíztatja gyors változásokkal a magyar vezetést az amerikai kormányzat. Választási kampányában az amerikás magyarok támogatására is számító John Kerry demokrata elnökjelölt ugyan kétszer is ígéretet tett a magyar vízummentességre, a magyar Külügyminisztérium mégsem számít gyors változásokra. A külügyi szóvivő a jobb amerikai tájékoztatástól várja a vízumkiadás folyamatának emberibbé válását.
Megválasztása esetén azon fog dolgozni, hogy Magyarország vízummentességet kapjon az Egyesült Államoktól, jelentette ki az '56-os forradalom emléke előtt tisztelegve John Kerry demokrata elnökjelölt. Az amerikai választási kampányban nem ritka, hogy a jelöltek különböző ígéretekkel próbálják megszerezni a diaszpórában élők szavazatait. De mit lehet ténylegesen tenni a vízumkötelezettség eltörléséért?

Szigorú feltételrendszer

Kerry egy másik nyilatkozatában is utalt a magyar vízummentességre, tudta meg az Index Polgár Viktortól, a Külügyminisztérium szóvivőjétől. A demokrata elnökjelölt egy lengyel napilapnak nyilatkozva beszélt arról, hogy Lengyelországot és az iraki háborúban szerepet vállaló többi kelet-európai szövetségest is be kéne vonni a vízummentes utazást biztosító amerikai programba.

Vízummentesek
A huszonhét országban Görögország kivételével benne van az EU tizenöt régi tagállamának mindegyike, az új tagállamok közül pedig Szlovénia. Vízummentességet élveznek még Európából a norvégok, az izlandiak, a lichtensteiniek, az andorraiak, a San Marinóiak és a svájciak. Európán kívül Ausztrália, Új-Zéland, Japán, Szingapur és Brunei polgárai utazhatnak vízum nélkül az Egyesült Államokba. A kanadaiakat is vízummentesség illeti meg, erről azonban nem a huszonhét országot érinti Visa Waiver Program (VWP), hanem az amerikai bevándorlási törvény rendelkezik.
Kerryvel szemben Bush kormánya nem tett ígéreteket. "Sőt", nyilatkozta az Indexnek Polgár. Mint mondta, az amerikai kormányzatot szigorú szabályok kötik a vízummentesség kérdésében. Az Egyesült Államok kormányzata néhány évvel ezelőtt vezette be a vízummentességet azon országok számára, ahol az elutasított vízumkérelmek aránya nem haladja meg a három százalékot. A Visa Waiver Program (VWP) 27 ország polgárai számára teszi lehetővé, hogy kilencven napnál rövidebb üzleti- vagy magáncélú látogatást tegyenek az Egyesült Államokban vízum nélkül. A magyar kormány vízummentességi kérelmeit rendre a három százalékos határra hivatkozva utasítják el.

Javuló tendencia

Pedig ahhoz, hogy egy ország csatlakozhasson a VWP-hez, alapvetően csak a három százalékos feltételnek kell megfelelnie. Ez az arány Magyarországon huszonöt százalék, legalábbis Colin Powell amerikai külügyminiszter budapesti látogatásán tett kijelentése szerint. Az Egyesült Államok budapesti nagykövetsége nem vezet naprakész nyilvántartást az elutasítások arányáról. Ugyanakkor az amerikai követség szerint a magyar gazdasági helyzet javulásával egyre csökken az elutasított vízumkérelmek aránya. Bővebb tájékoztatást a követség nem tudott adni a témában.

Az elutasításnak leginkább a kérelmező gazdasági háttere lehet az oka, de figyelembe veszik azt is, hogy hány magyar sértette meg az amerikai bevándorlási szabályokat. A vízumkérelmek elutasításában azonban van némi esetlegesség is, a cikk egyik szerzőjének három évvel ezelőtti vízumkérelmét rendezett anyagi körülményei, biztos állása és korábban már kiadott, de időközben lejárt amerikai vízuma ellenére elsőre visszadobták. Az elutasítás okairól a követség, ahogy sosem, nem adott információt.

Tájékozottabban jobban menne

Mivel az elutasítások okai nem ismertek, a magyar Külügyminisztérium sem tud sokat tenni az arány csökkentéséért. Illetve, Polgár szerint ez ügyben mégis sikerült előrelépni az elmúlt időszakban egyre rendszeresebbé váló konzuli egyeztetéseken. A legutóbbi tárgyalási körben az amerikaiak elfogadták azt a magyar felvetést, hogy részletesebb tájékoztatót adjanak a vízumszerzés feltételeiről. Polgár szerint a feltételek pontosabb ismeretében jobb eséllyel adhatnák be vízumkérelmüket az igénylők, így drasztikusan csökkenhet az elutasított kérelmek száma is. A szóvivő szerint a jobb tájékoztatás a vízumelbírálások embertelen folyamatát is elviselhetőbbé tenné.

Nem remél gyors változást

Ha egy ország teljesíti a háromszázalékos előírást, további feltételeknek is meg kell felelnie. A vízummentességnek kölcsönösnek kell lennie - ez Magyarország esetében adott. Ahogy a magyar útlevél is megfelel a gépi beolvashatóság követelményének. Elvárás még a gazdasági és politikai stabilitás, illetve a határok szigorú őrizete. Magyarország az Európai unió tagjaként mindkét követelménynek megfelelhet.

Ennek ellenére Polgár szerint a vízummentesség "nem holnap fog eljönni". A külügyi szóvivő szerint a kérdést igazán az amerikai elnökválasztás sem befolyásolja. Bár Kerry kétszer is ígéretet tett rá, hogy a magyar vízummentességen fog dolgozni, és ugyan az amerikai elnöknek joga van módosítania a vízumkérelmek elbírálásának módosítására, Polgár szerint "merő spekuláció lenne" következtetéseket levonni a demokrata elnökjelölt nyilatkozatából.