Gábor, Karina, Ders
-3 °C
7 °C

Az amerikai nagykövet nem hisz a vízummentességben

2006.06.06. 17:04
Nem ad vízummentességet Magyarországnak az amerikai törvényhozás az Egyesült Államok budapesti nagykövete szerint. A magyar kérelmezők 15 százalékát utasítják el, így még arra is sokáig kell várni, hogy a vízummentesség feltételéül szabott 3 százalékos határt elérjük.

Nem valószínű, hogy az amerikai képviselőház ideiglenes vízummentességet ad Magyarországnak, jelentette ki egy budapesti fórumon George Herbert Walker, az Egyesült Államok magyarországi nagykövete. A képviselőház kedden szavaz arról a törvénytervezetről, amit a szenátus már elfogadott. Eszerint minden olyan EU-tag, amelyik legalább 300 katonával részt vesz az iraki vagy az afganisztáni rendezésben, ideiglenes vízummentességet kap.

A nagykövet szerint ugyanakkor Magyarország jó úton halad, míg 2003-ban még csak a kérelmek 75, 2005-ben már a 85 százalékát bírálták el kedvezően. A 15 százalékos elutasítási arány azonban még bőven felette van a vízummentesség 3 százalékos kritériumának.

Takács László, a külügyi tárca konzuli főosztályának vezetője szerint középtávon mindenképpen reális cél a vízummentesség elérése.

A magyar külpolitika már évek óta vízummentességért lobbizik az Egyesült Államoknál. Az európai uniós belépés óta Brüsszel is nyomást gyakorol az amerikaiakra az EU tagállamait megkülönböztető gyakorlata miatt. A volt szocialista országok közül egyedül Szlovénia kapott vízummentességet.

A magyar diplomaták finomkodásával szemben a csehek fenyegetéseket is megfogalmaztak. A választási kampány kezdetén a szociáldemokrata miniszterelnök és a kereszténydemokrata külügyminiszter is vízumkényszer bevezetésével fenyegette meg az amerikaiakat.