Konrád
8 °C
26 °C

A világ a villámháborúban bízik

2003.03.20. 20:07
Az olasz kormányfő csökkenteni igyekszik az EU és az Egyesült Államok közötti különbséget, a holland miniszterelnök szerint a katonai akció hasznos, de nem segít, Ukrajna nyilatkozatban ítéli el a támadást. Bahrein királya abban reménykedik, hogy a háborút mindkét fél megnyerheti, egy palesztin miniszter attól tart, hogy a konfliktusból Izrael húz hasznot.
Aggodalom, a háború rövid lezárása, illetve a konfliktus békés úton való rendezése iránti remény jellemezte az iraki háborúval kapcsolatos csütörtök délutáni nemzetközi visszhangokat.

Silvio Berlusconi
Az EU-nak is segíteni kell az újjáépítésben

Silvio Berlusconi olasz kormányfő - miközben országában általános sztrájkot hirdettek a szakszervezetek a háború ellen tiltakozva - reméli, hogy a háború rövid lesz és kevés civil áldozattal jár. Egyben jelezte, hogy az Európai Unió brüsszeli csúcstalálkozóján megpróbálja csökkenteni az Egyesült Államok és az EU közötti, valamint az EU-n belüli kapcsolatokban az iraki válság miatt fennálló nézeteltéréseket.

A háború gyors végét kívánta Jan Peter Balkenende holland miniszterelnök. Hollandia politikailag továbbra is támogatja az amerikai katonai akciót, de katonai segítséget nem nyújt hozzá. Anders Fogh Rasmussen dán kormányfő kijelentette: az uniónak hozzá kell járulnia a háború után Irak újjáépítéséhez, emberbaráti segítségben kell részesítenie a civil lakosságot és a menekülteket, segít felépíteni a modern, demokratikus iraki társadalmat.

Ukrajna nyilatkozatban ítélte el a támadást

Litvánia Lettországgal és Észtországgal együtt humanitárius támogatást tervez Iraknak a háború utáni időkre - jelentette be Arturas Paulauskas, a litván parlament elnöke. Az ukrán parlament nyilatkozatban ítélte el az Egyesült Államok és Nagy-Britannia iraki támadását, és ratifikált egy vegyvédelmi zászlóalj Kuvaitba küldésére vonatkozó megállapodást.

A békét mindkét fél megnyerheti

Amr Musza, az Arab Liga főtitkára felszólította az ENSZ Biztonsági Tanácsát: tegye meg a szükséges lépéseket a háború leállítása végett. Emile Lahud libanoni elnök agressziónak nevezte az ENSZ felhatalmazása nélkül indított támadást, "amely olyan alagútba juttatta a világot, amelynek nem látható a vége". Hamad bin Isza al-Kalifa, Bahrein királya tv-beszédében hangsúlyozta: "A háborúnak csak az egyik fél lehet győztese, a békének azonban mindenki számára nyereséget kell hoznia". Szaeb Erakat palesztin együttműködési miniszter szerint Izrael kihasználhatja az iraki háborút, hogy keményebben csapjon le a palesztin felkelésre.