16:00, December 01.
Horvátország 0
Belgium 0
Ahmad bin Ali Stadion F csoport
16:00, December 01.
Kanada 1
Marokkó 2
al-Tumama Stadion F csoport
20:00, December 01.
Japán 0
Spanyolország 0
Kalifa Nemzetközi Stadion E csoport
20:00, December 01.
Costa Rica 0
Németország 0

'Szocializmus vagy halál'

2005.08.09. 11:22
Imperializmus és háború elleni jelszavakkal hétfő este megnyílt Caracasban a 16. világifjúsági és diáktalálkozó, amelyen 144 ország több mint 17 ezer fiatalja vesz részt. A VIT hőse ezúttal is Fidel Castro és Che Guevara.

Hugo Chávez venezuelai elnök is részt vett a venezuelai hadsereg főparancsnokságán tartott színpompás hivatalos megnyitón, amelyen táncolva, zászlókkal vonultak fel a főként baloldali szervezetek képviseletében érkezett fiatalok.

VIT
"Szocializmus vagy halál"

Lenin él

A felvonulók a szocializmust, Kuba példáját és Ernesto Che Guevara forradalmár hősiességét éltették. Az Egyesült Államokból jött közel háromszáz résztvevő George Bush elnök személyét és politikáját szidta.

Chávez elnök - akinek kormánya a VIT-et nyolcmillió dollárral támogatta -, üdvözlő beszédében figyelmeztetett, hogy Washington vereséget szenved, ha támadást mer intézni országa ellen. A venezuelai elnök újból annak a félelmének adott hangot, hogy az Egyesült Államok elképzeléseket dédelget Kuba és Venezuela fegyveres lerohanására, s egyben "a világtörténelem legvadabb, legkegyetlenebb és legvéresebb birodalmának" minősítette Amerikát.

A nyolc napig tartó világifjúsági és diáktalálkozó vitafórumainak témái elsősorban a háborúellenes küzdelem, az oktatáshoz és a képzéshez való jog szavatolása, a kultúra hozzáférhetősége, a gazdasági fejlődés és az emberi jogok kérdései.

Az előző világfórumot négy évvel ezelőtt Algírban tartották, akkor az afrikai országban 141 ország nyolcezer képviselője vett részt a találkozón. Az első világifjúsági találkozó helyszíne 1947-ben Csehszlovákia fővárosa, Prága volt.  • Hírek
  • Hírek