Gertrúd, Patrik
2 °C
5 °C

Karvalyszocializmus Kammena Vourlaban

2003.07.28. 19:30
Igazi baloldali dzsembori a görög tengerparton: egyik nap a békéért tüntetnek az ifjak Kammena Vourlaban a Szocialista Ifjúsági Internacionálé szervezésében, a másikon viszont saját magukkal hadakoznak, pontosabban a magas büféárakat kritizálva, a szervezőkkel.
A boldogult VIT. Budapest, Berlin Moszkva és Havanna után Görögországba is eljutott a világ haladó ifjusága egykor volt közös mulatozásainak emléke. A Világifjúsági Találkozók hangulatát Kammena Vourlaban idézte fel a Szocialista Internacionálé. Magyarországot a Fiatal Baloldal mellett az Index képviselte.

Harminchatórás vonatozással lehet eljutni Budapestről Kammena Vourlaba, a Szocialista Ifjúsági Internacionálé nyári találkozójára. Több mint száz ország nyolcezer fiatalja zarándokolt el ebbe a tengerparti községbe, hogy a baloldali ifjakat leginkább foglalkoztató kérdéseket tisztázzák.

Tizenegy sátor és buli

Tekintse meg képeinket
Tizenegy sátor programjai között válogathatunk reggeltől estig. Egy pillanatra el is bizonytalanodunk: vonzónak tűnik például az "egyetemi, főiskolai hallgatók nemzetközi oktatási együttműködésének lehetőségei" témakör, de az igazi borzongást a "nemi egyenlőségért folyó harc kérdései a világ különböző részein" kelti bennünk. Közösen lépünk fel az ázsiai diktatúrák és a "Balkán vizumrendszerének problémái" ellen is. Az ideológiai csatákban megfáradt vidám fiatalok Marx és Marcuse után nemzetiségi napokba menekülhetnek. Mi a végső kétségbeesést választanánk, illetve a helyi alkoholtartalmú italokat tesztelők csoportjához csapódunk. Magyarországot a Fiatal Baloldal - Ifjú Szocialisták Mozgalmának mintegy háromszáz fős küldöttsége képviseli.

A táj festői, a tábor az igen nagy, hisz a sátorváros több ezer fiatalnak ad otthont. A különféle nemzetiségű résztvevőket vegyesen szállásolják el, éltetve ezzel az internacionalizmus szellemét. Barátkozás, ismerkedés, a bátrabbak csasztuskákat dudorásznak. A maroknyi amerikainak nem feltétlenül örülnek, jócskán kapntak füttyszót, mikor kiderült: ők is itt vannak. De amúgy barátkozós a hangulat. A póló, zászló és jelvénycsere talán túlzás, mindenestre összehozza a különféle nációkat.

Vízpara

A táborszerte uralkodó oldott hangulatot egyedül az árnyékolja be, hogy a szervezők nem vállalják a garanciát a csapvíz tisztaságáért. A Káeurópaiaknak is elfogadható árú zacskós vizet viszont nem szervíroznak, van helyette ellenben másfél eurós, mindössze félliternyi ásványvíz, ami éppen háromszor annyiba kerül, mint a faluban ugyanaz másfél literes kiszerelésben. De ugyanez a helyzet a frissítő alkohollal: a töménnyel, vagy a sörökkel. Váratlan gesztus a kizsákmányolás ellen küzdőktől.

Tüntetés az olcsóbb árakért

Adekvát válaszként az önszerveződők kis csoportja tüntetésbe kezd, emberi jogi oldalról közelíti meg a problémát. "A víz alapvető emberi szükséglet" - hírdeti transzparensük, a lényegénél ragadva meg a kérdést. Hiába csatlakozik a demonstrálókhoz Újhelyi István, a magyar delegáció vezetője, a büfélázadás nem vezet eredményre. Az árak maradnak, a vízért ki kell járni. És persze az alkoholért is, mert behozni nem lehet, megvenni meg drága. Tudatmódosításnak marad a továbbképzés. Hogyan húzzuk le a szolidaritás szükségességét hangoztatva elvtársainkat.

Békét!

Klikk a képre!
Vasárnap a békéért zajlik tüntetés. Kockázatot nem vállal a táborvezetés - a vizilabdadöntő közvetítését is a felsejlő magyarszerb-olasz-görög háború miatt próbálják elszabotálni -, nem valami döntéshozó épülete elé vonulunk, hanem az önkormányzathoz. Az alpolgármester (az épület egyik gazdája) a tüntetőkkel van, több nyelven emeli fel a szavát a békéért, az emberségért, a nők jogaiért, a palesztin konfliktus békés rendezéséért, a delfinek szabadon engedéséért és a hegyi gorillákért. A hőség elviselhetetlen, így a párezres tömeg hamar visszaszivárog tengerparti otthonába, a baloldali sátorvárosba.

A NATO szerepét nem látják egységesen a lengyel delegáció tagjai, így a demonstrácion a csapat egyik fele élteti, míg a másik szapulja az atlanti szövetséget.

Kovács Kálmán Emlékgif a delegációvezetőről
A központi étkeztetés színvonalas a táborlakók nagy számához képest, a napi kétszeri etetés közül azonban a reggeli már unalmas: egy szendvics, plusz két kétszersült, vaj és lekvár. Az ebéd és a vacsora remek, és még ingyen víz is jár hozzá, ami kincs a kispénzű kelet-európainak. Kirándulásokra is lehet menni, de itt is a falubéli utazási iroda a jó megoldás, mert a tábori szervezők a kinti árak többszöröséért vállalják ugyanazt a túrát. A szervezők még ígérnek érdekességeket az újabb harminchat órás vonatút elé.

A delphoi jósdához buszozunk, egy skót kommunista arról mesél, hogy "nem vért olaj helyett", így aztán gyorsan elrepül az idő. Amikor odaérünk, követeljük, hogy adják ide a delfineket.