Auguszta
-7 °C
0 °C

Péntekig megállapodhatunk az amerikai vízummentességről

2008.03.12. 16:28
Napokon belül aláírhatja Magyarország az Egyesült Államokkal az amerikai vízummentességről szóló nyilatkozatot - erősítette meg Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszter.

A távirati iroda úgy tudja, péntekig Magyarország is aláírhatja az előzetes megállapodást az Egyesült Államokkal, az amerikai vízummentességi programhoz kapcsolódóan. Kormányzati források szerint a nyilatkozat hasonló lesz például a szerdán megkötött észt-amerikai szerződéshez.

Göncz Kinga külügyminiszter szerdán elmondta: Magyarország nem vár az egységes uniós álláspontra a kérdésben, de együttműködik az Európai Bizottsággal.

Felhatalmazást kapott az EU-bizottság

Az Európai Unió tagországai felhatalmazták szerdán az Európai Bizottságot, hogy tárgyaljon az EU-állampolgárok amerikai vízummentességéről.

A huszonhetek nagykövetei megállapodtak azokban az irányelvekben, amelyek alapján előzetes tárgyalásokat folytatnak az Egyesült Államokkal, jelentette be a szlovéniai Brdóban Franco Frattini igazságügyi biztos.

Frattini, Dragutin Mate és Michael Chertoff amerikai belbiztonsági miniszter szerda este találkozik Brdóban.

Brüsszel reméli, hogy 2008 végéig sikerül átfogó megállapodást kötnie Washingtonnal a valamennyi uniós állampolgárt érintő vízummentességről.

Tizenkét ország állampolgáraira vonatkozik az amerikai vízumkötelezettség: Görögországra és tizenegy 2004-ben, vagy utána csatlakozott, többségében volt kommunista államra. Az új tagok közül egyedül Szlovénia részesül vízummentességben.

Magyarország világossá tette, hogy folytatja a tárgyalásokat a vízummentesség ügyében. Számunkra kiemelten fontos az amerikai vízummentesség, miközben folyamatosan, teljes átláthatósággal informáljuk az Európai Bizottságot - mondta a külügyminiszter, aki nem erősítette meg, de nem is cáfolta, hogy péntekig aláírhatják az előzetes megállapodást.

Figyelembe vesszük az európai uniós jogszabályokat és fontosnak tartjuk, hogy ne adjunk ki olyan adatokat, amelyek kedvezőtlen hatással lehetnek a többi tagállamra - tette hozzá. Göncz Kinga szerint lehet egységes uniós álláspont a kérdésben, annak ellenére, hogy látható különbségek vannak a vízummentességet élvező régi és az új tagállamok között.

Németh Zsolt, a Fidesz szakpolitikusa is egyetértett azzal, hogy fontos az Európai Unióval való egyeztetés, de nem kellene várni az EU-ra az amerikai vízumkérdésben.

A magyar külügyminisztérium januárban kapta meg Washingtonból a nyilatkozattervezetet. Magyarország ezt követően elkészítette és visszaküldte a maga válaszát az Egyesült Államoknak. Ebben a külügyi tárca figyelembe vette az észt-amerikai, illetve a cseh-amerikai vízummentességi egyezményt előkészítő dokumentumokat, továbbá az Európai Unió kifogásait is. A nyilatkozattervezet egyebek között adatszolgáltatási kötelezettséget is tartalmaz.

Észtország és Lettország szerdán az Európai Bizottság tiltakozása ellenére írta alá az Egyesült Államokkal a vízummentességről és a légi biztonságról szóló kétoldalú megállapodást. Egy brüsszeli litván diplomata szerint péntekig Magyarország, Litvánia és Szlovákia is megállapodik az amerikaiakkal. Az új tagországok közül először Csehország írta alá a kétoldalú nyilatkozatot.

Európai Bizottság mindeközben arra igyekszik rávenni az új európai uniós tagokat, hogy lassítsák kétoldalú tárgyalásaikat. Brüsszel azzal érvel, hogy az egész unió nevében előnyösebb tartalmú megállapodást alkudhatna ki. Az új tagországok azonban azt nem akarják megvárni.

Az Európai Unió tagországai ugyanakkor szerdán felhatalmazták az Európai Bizottságot, hogy tárgyaljon az EU-állampolgárok amerikai vízummentességéről.

A szerdai Financial Times szerint "dühödt veszekedéssé" fajulhat a csütörtökön kezdődő brüsszeli EU-csúcson az amerikai vízummentességi megállapodások feletti vita. Franco Frattini, az Európai Bizottság alelnöke úgy vélte, szívélyes, de nehéz megbeszélések várhatóak az Európai Unió és az Egyesült Államok között a héten a kérdésben.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!