Szabolcs
20 °C
35 °C

Kijavították a bagdadi vízvezetéket

2003.08.18. 01:12
Megjavították a szabotázsakcióban megrongált bagdadi vízvezetéket és estére helyreállt a vízszolgáltatás az iraki főváros északi Ádhimíja negyedében, jelentette be az amerikai polgári közigazgatás.
A bagdadi vízvezeték-hálózat egyik főnyomócsöve elleni merénylet következtében 300 ezer lakos maradt órákra ivóvíz nélkül. A víz szökőkútként tört a magasba a lyukból és aluljárókat, utcákat árasztott el. A 40 fokos déli hőségben a bagdadi gyerekek vidáman lubickoltak a hirtelen keletkezett mesterséges tóban - jelentette a dpa. Fültanúk helyi idő szerint reggel háromnegyed 7-kor hallottak egy nagy robbanást Bagdad északi városnegyedében.

A felrobbantott főnyomócső gyors kijavításával ellentétben napokig is eltarthat a Törökországba vezető, szintén szabotázsakcióban megrongált kőolajvezeték helyreállítása, közölte az amerikai közigazgatás. Az ezer kilométeres, föld alatt húzódó csővezetéket pénteken robbantották fel merénylők és az így keletkezett résből még vasárnap is lángok csaptak ki és fekete füst áradt, jelentette a dpa.

A Kirkuk-Ceyhan olajvezeték megrongálása napi 7 millió dollár bevételkiesést okoz Iraknak Paul Bremer, az amerikai polgári közigazgatás vezetőjének közlése szerint.

A merényletekért és szabotázsakciókért a megbuktatott Szaddám Huszein elnök híveit, volt titkosszolgálati embereket és külföldi terroristákat tesz felelőssé az amerikai közigazgatás és az iraki ideiglenes kormányzótanács. Ezek célja megakadályozni, hogy az élet visszatérjen a normális kerékvágásba, újjáépüljön az ország, továbbá az amerikai megszálló erők ellen hangolni a lakosságot.

Az al-Dzsazíra arab hírtévé vasárnap egy újabb videofelvételt sugárzott, amelyen állítólagos ellenállók egy csoportja további támadásokat jelentett be az Irakban lévő amerikai csapatok ellen. A dpa szerint a felvételen öt álarcos alak volt látható, harci öltözetben, gyorstüzelő fegyverekkel és páncélöklökkel a kezükben. Egyikük felolvasta az úgynevezett "Iraki Nemzeti-Iszlám Ellenállási Mozgalom" nyilatkozatát, amely újabb támadásokkal fenyegette meg az amerikai megszálló erőket.

Aknatámadás a börtönben

Lelőtték a Reuters operatőrét vasárnap, amint a Bagdad melletti Abu Garib börtönnél elkövetett aknatámadásról készített felvételeket, jelentette a brit hírügynökség szemtanúkra hivatkozva. Egy amerikai szóvivő megerősítette a hírügynökség értesülését az operatőr haláláról és közölte, hogy folyik az ügyben a vizsgálat.

A palesztin származású Mazen Dana, aki egy évtizede dolgozik a brit hírügynökségnél azután ment a Bagdad nyugati külterületén fekvő Abu Garib börtönhöz, hogy az amerikai hadsereg vasárnap közleményben bejelentette, az épület ellen szombat este elkövetett aknatámadásban életét vesztette hat fogoly és 59-en megsérültek.

Dana halálával tizenhétre nőtt azoknak az újságíróknak illetve segítőtársaiknak a száma, akik az iraki háború március 20-i kezdete óta meghaltak az arab országban. Két brit újságírót a háború első napjai óta eltűntként tartanak nyilván. Dana a Reuters második operatőre, aki Szaddám Huszein halmának megdöntése óta életét vesztette Irakban. A palesztin újságíró korábban a ciszjordániai Hebronban dolgozott, ottani munkájáért elnyerte a Nemzetközi Sajtószabadság díjat, írta a Reuters.