Ágnes
-1 °C
2 °C

Amerikával kötözködik Csehország

2006.03.24. 11:15
A képviselőházi választás előtt álló Csehországban még az amerikai állampolgárokkal szembeni vízumkötelezettség bevezetése is felmerült, bár ez alighanem kampányfogásnak tekinthető. Magyarországon az Európai Unió nyomásgyakorlásában bíznak, de a kérelmek elutasításának három százalék alatti arányától még mindkét ország messze van. Az eminens szlovének bezzeg évek óta vízum nélkül utazhatnak Amerikába.

A külpolitika Magyarországon nem tartozik a kampánytémák közé. Nem úgy a szintén választás előtt álló Csehországban, ahol júniusban döntenek a képviselőház összetételéről.

Odamondogattak a miniszterek

"Tarthatatlan az a helyzet, hogy az amerikaiaknak a csehországi beutazáshoz elég az útlevél, míg a cseheknek vízumra van szükségük" - nyilatkozta szerdán Jiri Paroubek, a szociáldemokrata miniszterelnök, aki határozottabban akar fellépni az amerikaiak ellen.

#alt#
Paroubek - vége a mosolydiplomáciának (Fotók: EPA)

A hétvégén koalícióstársa, a Kereszténydemokrata Unió-Csehszlovák Néppárt politikusa, a külügyminiszter Cyril Svoboda egyenesen arról beszélt, hogy meg kell szigorítani az amerikai (valamint a kanadai és ausztrál) állampolgárok csehországi beutazását, ha nem törlik el az egyoldalú vízumkényszert.

A miniszterelnök párttársa, a belügyminiszter Frantisek Bublan szerint viszont ezek a nyilatkozatok felesleges ellenségeskedéshez vezetnek.

Emelt díjas ügyintézés

Magyarországon nem kampánytéma az amerikai vízumkötelezettség, habár a két közép-európai ország polgárait azonos procedúrának vetik alá az amerikai hatóságok.

A nagykövetség emelt díjas telefonvonalán kell időpontot egyeztetni interjúra. A személyes találkozóig akár másfél-két hónap is eltelhet. A nagykövetségen, többek között, meghívólevelet vagy szállodai szobafoglalást, jövedelemigazolást (vállalkozóknál cégkivonatot), adóbevallást, tanulóknál iskolalátogatási igazolást kell felmutatni.

Amennyiben a papírokat rendben találják, a kérelmező azonnal kaphat beutazási vízumot, elutasítás esetén viszont újraindul a procedúra, és a vízumdíjat is újból be kell fizetni.

A szlovéneknek nem kell vízum

Az elutasított kérelmek aránya dönti el, hogy az amerikai kongresszus megadja-e a vízummentességet az adott országnak. Ebben a kegyben az új, közép-európai EU-tagállamok közül egyedül Szlovénia részesül, mert a visszautasított amerikaivízum-kérelmek aránya két éven belül nem haladta meg a három százalékot.

Csehországban ez az arány tíz, Magyarországon húsz százalék, vagyis a két ország elég messze van a vízummentességet garantáló háromszázalékos küszöbtől, bár az arány folyamatosan javul.

Nem viszonozták a gesztust

Magyarország 1990-ben törölte el a vízumkényszert az amerikai állampolgárokkal szemben, a döntést az USA nem viszonozta. A Külügyminisztérium szerint "középtávon" van esély a vízumkötelezettség eltörlésére. Lamperth Mónika 2004-es washingtoni látogatása után kétoldalú munkacsoportot állítottak fel, majd vízummentességi program is indult, viszont a háromszázalékos küszöb eltörlésére nincs lehetőség.

Gyakran előfordul, hogy egy elutasított kérelmező néhány hónappal később korábbi papírjaival simán megkapja a vízumot, ezért fennáll a gyanú, hogy az amerikai hatóságoknak ki van adva: a kérelmezők bizonyos százalékát mindenképpen utasítsák vissza.

Sólyom és az ujjlenyomat

Magyar politikus utoljára augusztus elején tette szóvá az amerikai gyakorlatot. A frissen köztársasági elnökké választott Sólyom László akkor úgy nyilatkozott, hogy addig nem megy az USA-ba, amíg ujjlenyomatot kell adnia.

"Helyesnek tartanák-e, ha a magyar miniszterelnök is odamondana Amerikának?" - kérdeztük meg két magyar politikustól.

Hiába kérte az Európai Bizottság

A Fidesz hatalomra kerülése esetén forszírozná a vízumkényszer eltörlését, de a megoldást nem az amerikai állampolgárokat vízumkötelezettséggel fenyegető kormányfői kijelentésekben látják, mondta Németh Zsolt, a Külügyminisztérium egykori politikai államtitkára.

A szocialista Vadai Ágnes szerint nem a közép-európai államok térfelén van a labda, már csak ezért is eredményesebb a vízummentesség ügyében a diplomáciai tárgyalás a hangzatos nyilatkozatoknál. Hasznos lehet a kongresszusi lobbizás is, hiszen számos közép-európai, köztük magyar származású politikus ül a testületben, mondta Vadai Ágnes.

Mindkét politikus az Európai Unió tagállamainak közös fellépésében látja a nyomásgyakorlás legjobb módját. Magyarország csatlakozása után az Európai Bizottság belügyekért és igazságügyért felelős tagja hivatalosan kérte a vízummentességet az újaknak, de a határok ettől még nem nyíltak meg, igaz, másfél év alatt a magyarországi harminc és a csehországi húsz százalékos vízumkérelem-elutasítás tíz-tíz százalékponttal csökkent.

A háromszázalékos küszöb azonban nem változhat.