Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Vizsgálóbizottság tárja fel a fogolykínzásokat

2004.05.08. 17:44
Egy különleges vizsgálóbizottságnak negyvenöt nap alatt kell kiderítenie az igazságot az iraki foglyok kínzásával kapcsolatban. Bush újra néhány ember gaztettének nevezte a kínzásokat.
Különleges vizsgálóbizottság felállítását rendelte el az iraki foglyok kínzásának ügyében az amerikai védelmi miniszter - adta hírül szombaton az amerikai tömegtájékoztatás.

Negyvenöt napos vizsgálat

A testület, amelynek legprominensebb tagja James Schlesinger, az Egyesült Államok volt védelmi minisztere, 45 napon belül tisztázza, elegendőnek bizonyulnak-e a hadseregen belül már megindított vizsgálatok, vagy azok kiterjesztésére lesz szükség - olvasható a Washington Post című lap szombati számában. Néhány ember gaztettének nevezte az amerikai elnök szombaton az iraki fővároshoz közeli Abu Garib börtön foglyainak kínzásáról és megszégyenítéséről készült képeken látható cselekedeteket.

George Bush szokásos heti rádióbeszédében elmondta: "Ami abban az iraki börtönben történt, néhány ember gaztette csupán, s nem tükrözi vissza annak a több mint 200 ezer embernek a jellemét, akik az Iraki Szabadság hadművelet megindítása óta Irakban szolgáltak". Az amerikai elnök által elmondottak ellentétesek a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága (ICRC) jelentésével, amely szerint a néha a kínzás határát súroló rossz bánásmód általánosan elterjedt volt, és azt az amerikai hadsereg elnézte a katonáknak.

Tovább használják a börtönt

Az amerikai hadsereg csökkenti ugyan a fogva tartottak számát, de továbbra is használja az Abu Garib börtönt - közölte egy amerikai katonai parancsnok. Egyes amerikai törvényhozók a börtön bezárását javasolták az iraki foglyok kínzása nyomán kipattant botrányra tekintettel. Nemcsak férfi, hanem női foglyokat is meztelenre vetkőztettek amerikai őreik a bagdadi Abu Garib börtönben, s az amerikai katonai rendőrök fényképezték is a lemeztelenített nőket - derült ki az amerikai hadseregnek az iraki foglyok kínzásáról és megalázásáról készült belső vizsgálatából. A vizsgálat eredményeit tartalmazó jelentés szerint egy katonai rendőr nemi kapcsolatot is létesített az egyik női fogollyal.

A kuvaiti külügyminisztert Szaddámra emlékezetetik a kínzások

Szaddám Huszein volt iraki diktátor rezsimjének brutalitására emlékezteti a kuvaitiakat az amerikai erők által fogva tartott irakiak kínzása az Abu Garib börtönben - hangoztatta a kuvaiti külügyminiszter. Mohamed Szabah asz-Szalim asz-Szabah elmondta: az Abu Garib börtönben sok kuvaiti is raboskodott Szaddám Huszein elnöksége idején.

Vizsgálódna a kormányzótanács is

Az iraki ideiglenes kormányzótanács követelte, hogy részt vehessen a foglyokkal szembeni jogsértések körülményeinek feltárását célzó vizsgálatokban. Mahmud Oszman, a testület egyik tagja kijelentette: a kormányzótanács a vizsgálatokon való részvételen kívül szerepet vállalna az iraki büntetésvégrehajtási intézetek vezetésében is.