Zsuzsanna
-3 °C
3 °C

Szívóznak az amerikaiak a vízummentességgel

2006.01.24. 14:30
Nem ígérhet az Egyesült Államok semmiféle gyors vízummentességet az Európai Unió új tagjainak, jelentette ki egy amerikai illetékes Brüsszelben kedden. A 2004-ben csatlakozott országok három, öt vagy nyolc évig is várhatnak az engedélyre.

Az Európai Bizottság tíz napja arra szólította fel Ausztráliát, az Egyesült Államokat és Kanadát, hogy gyorsítsák fel az uniós állampolgárok vízummentességnek megadásáról folytatott tárgyalásokat, határozzák meg pontosan az ehhez szükséges feltételeket. Az unió júliusig világos állásfoglalást kért Washingtontól.

Ez többéves folyamat, s most még nem lehet megmondani, hogy három, öt vagy nyolc évig tart, mondta a brit hírügynökségnek Elaine Dezenski, a belbiztonsági minisztérium helyettes politikai államtitkára. Nehéz bármit is ígérnünk júliusig, de eltökéltük magunkat a megbeszélések folytatására, tette hozzá.

Bezzeg Szlovénia

Az amerikai, ausztrál és kanadai állampolgárok vízummentesen utazhatnak az Európai Unióba, miközben ezeknek az országoknak a kormányai egyes uniós tagállamok polgáraitól - így Magyarországtól és (Szlovénia kivételével) a többi 2004-ben csatlakozott államtól, valamint Görögországtól - Washington megköveteli a vízumot a beutazáshoz. Dezenski szerint érthető, hogy az unió azt szeretné, ha az összes tagállam polgárai vízummentességet kapna, de - mint mondta - ezt csak külön-külön adják meg az államoknak, egyéni értékelés alapján.

Az államtitkár szerint az a tíz uniós tagállam, amelyet eddig nem vontak be a vízummentességi programba, a követelmények teljesítésének különböző fokán áll. Együtt kell működnünk mindegyikkel a lehető legjobb terv érdekében, hogy olyan gyorsan csatlakozhassanak (a vízummentességi programhoz), ahogy csak lehet, mondta.

Franco Frattini, az EU igazságügyi biztosa az uniós igazságügy-miniszterek január 14-i ülésén hangoztatta, hogy a megbeszéléseken mindeddig nem értek el érzékelhető haladást. Hangsúlyozta, nem azt kezdeményezik, hogy az unió vezessen be vízumkényszert az amerikaiaknak, ausztráloknak és kanadaiaknak, ha Európába akarnak látogatni. Könnyen előfordulhat azonban, hogy ez megtörténik, ha ez év júliusáig nem történik haladás a tárgyalásokon, idézték a hírügynökségek az olasz uniós biztost.