Sára, Márió
-6 °C
2 °C

Pénteken tényleg tárgyalunk az amerikai vízummentességről

2008.03.13. 01:03
Az amerikai külügyminisztérium is megerősítette, hogy pénteken tárgyalnak Magyarországgal a vízummentességről. Akár még aznap megállapodás születhet. Az Európa Bizottság nem örül a kétoldalú tárgyalásoknak, és szeretne az egész unió nevében előnyösebb tartalmú megállapodást kialkudni.

Amerikai-magyar egyeztetések kezdődnek a majdani vízummentességi szerződés alapjául szolgáló egyetértési nyilatkozatról pénteken Washingtonban - erősítette meg az amerikai külügyminisztérium az MTI-nek.

Az egyeztetések kedvező esetben már aznap befejeződnek, és a felek aláírhatják a memorandumot - mondta a minisztérium egy névtelenséget kérő tisztviselője.

Hozzátette ugyanakkor: nincs biztosíték arra, hogy a tárgyalások egy nap alatt lezárulnak, az egyeztetések a jövő héten folytatódhatnak. A tisztviselő hangsúlyozta, a vízummentességi szerződés véglegesítéséhez Magyarországnak is a tíz százalékos vízumelutasítási küszöb alá kell kerülnie.

Elmondta, hogy az amerikai belbiztonsági minisztérium minden pályázó országgal külön-külön egyeztet a szerződés tervezetéről. Az egyik állammal nagyobb, a másikkal kisebb haladást ért el Washington - fogalmazott, hangsúlyozva, hogy az amerikai kormánynak a tárgyalások során figyelembe kell vennie azokat az új előírásokat, amelyeket a terrorfenyegetettséggel kapcsolatban elfogadott törvények rögzítenek. Ezeknek az előírásoknak a vízummentességi program jelenlegi tagjai 2009 októberéig kötelesek megfelelni - mondta.

Egy kongresszusi tisztviselő ugyancsak azt mondta az MTI-nek, hogy az amerikai-magyar egyetértési nyilatkozatot a felek legkorábban pénteken aláírhatják, de esetleg több egyeztetési fordulóra lehet szükség a szöveg véglegesítéséhez. A tervezet adatszolgáltatási kötelezettséget is rögzít.

"Jó esély van arra, hogy az amerikai-magyar egyetértési nyilatkozatot hamarosan aláírják" - fogalmazott a tisztviselő.

Tájékoztatása szerint a pénteken kezdődő konzultációkon a Budapestről érkező delegációt Berta Krisztina, a külügyminisztérium konzuli főosztályának vezetője fogja vezetni. A memorandumot magyar részről valószínűleg a washingtoni nagykövet, amerikai részről pedig a belbiztonsági minisztérium helyettes államtitkára fogja ellátni kézjegyével. Washington a magyar egyeztetésekkel szinte párhuzamosan Szlovákiával is tárgyal a vízummentességi szerződés tervezetéről.

A washingtoni magyar nagykövetség az MTI megkeresésére annyit közölt: a memorandum tervezetéről a tárgyalások folyamatban vannak, és a felek a közeljövőben remélhetőleg megállapodnak.

April Foley budapesti amerikai nagykövet tavaly decemberben Washingtonban a magyar nagykövetség ünnepi vacsoráján azt mondta, hogy Magyarország 2008-ban bizonyosan teljesíti a vízummentességi programba bekerülés fő feltételét: a 10 százalékos elutasítási küszöb alá kerül. A nagykövet jelezte, hogy Magyarország nagyon közel van ehhez a célhoz; hat éve még 20 százalék volt ez az arány, egy éve 12,7, tavaly pedig már csak 10,3 százalék.

Az unió lassítaná

A távirati iroda már szerdán azt írta, hogy, péntekig Magyarország is aláírhatja az előzetes megállapodást az Egyesült Államokkal, az amerikai vízummentességi programhoz kapcsolódóan. Magyar kormányzati források szerint a nyilatkozat hasonló lesz például a szerdán megkötött észt-amerikai szerződéshez.

A magyar külügyminisztérium januárban kapta meg Washingtonból a nyilatkozattervezetet. Magyarország ezt követően elkészítette és visszaküldte a maga válaszát az Egyesült Államoknak. Ebben a külügyi tárca figyelembe vette az észt-amerikai, illetve a cseh-amerikai vízummentességi egyezményt előkészítő dokumentumokat, továbbá az Európai Unió kifogásait is. A nyilatkozattervezet egyebek között adatszolgáltatási kötelezettséget is tartalmaz.

Észtország és Lettország szerdán az Európai Bizottság tiltakozása ellenére írta alá az Egyesült Államokkal a vízummentességről és a légi biztonságról szóló kétoldalú megállapodást. Egy brüsszeli litván diplomata szerint péntekig Magyarország, Litvánia és Szlovákia is megállapodik az amerikaiakkal. Az új tagországok közül először Csehország írta alá a kétoldalú nyilatkozatot.

Az Európai Bizottság mindeközben arra igyekszik rávenni az új európai uniós tagokat, hogy lassítsák kétoldalú tárgyalásaikat. Brüsszel azzal érvel, hogy az egész unió nevében előnyösebb tartalmú megállapodást alkudhatna ki. Az új tagországok azonban azt nem akarják megvárni.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!