Árpád
-2 °C
4 °C

Belgrád nem viszonozza az orosz szívességet

2008.09.24. 10:30
Belgrád örömmel fogadta, hogy Oroszország kiállt mellette Koszovó ügyében, de ettől még nem fogja elismerni Dél-Oszétia és Abházia függetlenségét, erősítette meg a Die Presse című osztrák lap szerdai számában megjelent nyilatkozatában a szerb külügyminiszter, hozzátéve: Szerbia nem az orosz politika része.

Vuk Jeremics emlékeztetett arra, hogy annak idején előre figyelmeztettek mindenkit: hiába próbálják egyes országok egyedi esetként beállítani, Koszovó önállóságának egyoldalú kinyilvánítása veszélyes precedenst teremthet, mert ha egyszer kivételt tesznek a nemzetközi jogban, akkor számolni kell azzal, hogy a világ egy másik szegletében hasonlóképpen élni akarnak a lehetőséggel.

Dél-Oszétia és Abházia függetlenségét eddig két állam, Oroszország mellett Nicaragua ismerte el.

A világ egyik legfiatalabb külügyminisztere

A 33 éves Vuk Jeremics a szerb politika viszonylag új csillaga. Tanulmányait Cambridge-ben és a Harvardon végezte. A politikus Milosevics bukása után vállalt szerepet több minisztériumban, majd Borisz Tadics szerb elnök külpolitikai tanácsadója lett. A külügyminiszteri posztot 2007 májusától tölti be. Nagy feltűnést keltettek azok az egykori jugoszláv honlapokon megjelent fotók, amelyek egy esküvői mulatozását örökítik meg. Ez utóbbiról bővebben lásd az insajd serbia blogunkat>>>

A Grúziából orosz segédlettel kiszakadt Dél-Oszétia és Abházia függetlenségéről szólva leszögezte, hogy "nem fogjuk elismerni őket... Nem vagyunk az orosz politika része".

Arra a kérdésre, elképzelhetően tartja-e, hogy Washington és Moszkva a színfalak mögött megállapodik, és néhány év kivárással kölcsönösen elismerik a két szakadár grúz terület, illetve a volt szerb tartomány önálló állami létét, Jeremics nemmel felelt. "Moszkva biztosított bennünket arról, hogy nem fogja megváltoztatni álláspontját Koszovó kérdésében" - mondta.

Véleménye szerint most az Európai Unión a sor, hogy mozgásba hozza a szerb csatlakozás folyamatát. "Nagyon fontos volna kihasználni azt a lelkesedést, amelyet jelenleg tapasztalni lehet Szerbiában az unió irányában" - magyarázta. Elsődleges intézkedésként a vízumrendszer liberalizálását említette: úgy ítélte meg, hogy a vízumkényszer eltörlése bizonyítaná a szerbek számára, hogy az európai út kifizetődő, szívesen látják őket az unióban.

A szerb külügyminiszter kifejtette, az ellen nincs semmiféle kifogásuk, hogy a nemzetközi jelenlét túlnyomó részben az Európai Unió missziója révén nyerjen alakot Koszovóban. "Ám léteznek bizonyos határvonalak. Egyfelől minden jövőbeli missziót az ENSZ Biztonsági Tanácsának jóvá kell hagynia. Másfelől tevékenységét semlegesen, a BT 1244. számú határozatában foglaltak szerint kell végeznie".

Érvelése szerint a nemzetközi jelenlét alapja nem lehet a Koszovónak ellenőrzött függetlenséget előirányzó Ahtisaari-terv, mert azt sem Szerbia, sem a világszervezet legfőbb döntéshozó szerve nem fogadta el.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?