Antal, Anett
16 °C
24 °C

Kostunica: A szerb kormány válságban van

2008.03.07. 14:40
Vojislav Kostunica szerb miniszterelnök pénteki közleményében úgy fogalmazott, hogy kormánya súlyos válságban van, és ő már nem bízik abban, hogy Európa-barát koalíciós partnerei őszintén küzdeni akarnak Koszovó mint szerb tartomány megmaradásáért.

A parlamenti pártoknak a következő napokban meg kell egyezniük abban, hogy hogyan lehet kijutni ebből a válságból, írta a szerb kormányfő.

Kostunica közleménye, - amelyet a Tanjug hírügynökség ismertetett - egyes megfigyelők szerint arra utalhat, hogy megpróbál megválni ezektől a koalíciós partnereitől, és megkísérel új kormányt alakítani az ultranacionalista ellenzéki pártokkal.

A Nyugat-barát miniszterek szavazataival a szerb kormány csütörtökön elutasította azt a határozattervezetet, amely ellenzi az Európai Unió és Szerbia közeledését Koszovó függetlenségének egyoldalú kikiáltására hivatkozva.

A tervezetet az ultranacionalista, ellenzéki Szerb Radikális Párt (SRS) terjesztette be a parlament elé, és a miniszterelnök Szerbiai Demokrata Pártja (DSS), valamint a Slobodan Milosevic néhai jugoszláv elnök nevével fémjelzett, ellenzéki Szerbiai Szocialista Párt (SPS) egyaránt támogatja.

Vojislav Kostunica

Ezzel szemben Boris Tadic Európa-barát szerb elnök Demokrata Pártja (DS) és a liberális G17 Plusz párt - a DSS-szel a kormánykoalíciót alkotó két politikai szervezet - határozottan ellenzi azt.

A tervezetről azért szavazott a kabinet, mert a Tadic pártjához tartozó Oliver Dulic házelnök a kormány előzetes állásfoglalását kérte.

A Nyugat-barát pártoknak eddig sikerült megakadályozniuk, hogy a törvényhozásban szavazzanak a tervezetről, de ez előbb-utóbb bekövetkezik, és ott a támogatók vannak többségben.

Tadic a kormánydöntést követő sajtótájékoztatóján a tervezet visszavonására kérte a beterjesztő pártokat. Kijelentette, hogy a DS-hez tartozó miniszterek, - anélkül, hogy megingatnák a koalíciót - "folytatni fogják az EU-integrációra irányuló politikát".

A határozattervezet kimondja, hogy Szerbia nem folytatja tovább a közeledést szolgáló tárgyalásokat az EU-val, ha Brüsszel nem ismeri el Belgrád szuverenitását a függetlenségét február 17-én egyoldalúan kikiáltó Koszovó felett.

Szerbia - Koszovót is magában foglaló - területi egységének elismerését a további tárgyalások feltételének tekinti. A javaslat ezenkívül követeli az EU - Belgrád szerint jogsértő - koszovói missziójának (Eulex) törlését, és döntésük visszavonását a terület önállóságát elismerő EU-tagországoktól.

Az EU szerdán arra kérte Szerbiát, hogy erősítse meg, továbbra is elkötelezett a közösséghez fűződő szorosabb kapcsolatok kiépítése mellett.