Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Klaus nem kegyelmezett a kommunista államügyésznek

2008.09.24. 13:58
Nem részesítette kegyelemben a cseh államfő Ludmila Brozová-Polednová volt csehszlovák államügyészt, akit koncepciós perekben való részvételéért szeptemberben jogerősen hatévi börtönbüntetésre ítéltek.

"Az ügyben független bíróság döntött, a kegyelemben részesítés a tragikus múlttal kapcsolatos súlyos bírósági lépés elutasítását jelentette volna" - indokolta Václav Klaus döntését az elnöki hivatal szerdán kiadott közleményében.

A ma 86 esztendős Brozová-Polednová 1950-ben közreműködött Milada Horáková korabeli polgári demokrata politikus halálra ítélésében. A prágai városi bíróság gyilkosság elkövetésében találta bűnösnek. A szeptemberi fellebbviteli tárgyalásra a nyugat-csehországi Pilsenben került sor, hogy a tárgyaláson a rossz egészségi állapotban lévő vádlott is részt vehessen.

Miután az ítélet jogerőssé vált, Renata Vesecká legfőbb államügyész kérvényt nyújtott be az államfőhöz, hogy Brozová-Polednová életkorára és súlyos betegségére való tekintettel kegyelmezzen meg az elítéltnek.

Csehországban az ügyet jelképesnek és precedensértékűnek tekintik, mint annak bizonyítékát, hogy a múlt legsúlyosabb bűnei nem évülhetnek el. Az ötvenes évek elején Csehszlovákiában lezajlott koncepciós pereknek összesen mintegy 250 áldozatuk volt.

Horáková volt az akkori kirakatperek egyetlen női halálra ítéltje. A politikus az 1948-as kommunista hatalomátvételig az élesen náciellenes cseh nemzeti szocialista párt elismert és aktív személyisége volt, akit a kommunisták az új rendszer ellenségének tekintettek. 1950. június 27-én kivégezték őt, annak ellenére, hogy a világ számos ismert személyisége, köztük Albert Einstein fizikus is felemelte szavát védelmében.

A szóban forgó perben összesen négy halálos ítélet született, további hárman életfogytig szóló büntetést kaptak, míg öt személyt 15-től 28 évig terjedő szabadságvesztésre ítéltek. Az ítéleteket az 1968-as reformidőszak, a prágai tavasz idején semmisnek nyilvánították, Horákovát azonban csak az 1989-es rendszerváltás után rehabilitálták.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?