Vilhelmina
11 °C
28 °C

Klaus nem kegyelmezett a kommunista államügyésznek

2008.09.24. 13:58
Nem részesítette kegyelemben a cseh államfő Ludmila Brozová-Polednová volt csehszlovák államügyészt, akit koncepciós perekben való részvételéért szeptemberben jogerősen hatévi börtönbüntetésre ítéltek.

"Az ügyben független bíróság döntött, a kegyelemben részesítés a tragikus múlttal kapcsolatos súlyos bírósági lépés elutasítását jelentette volna" - indokolta Václav Klaus döntését az elnöki hivatal szerdán kiadott közleményében.

A ma 86 esztendős Brozová-Polednová 1950-ben közreműködött Milada Horáková korabeli polgári demokrata politikus halálra ítélésében. A prágai városi bíróság gyilkosság elkövetésében találta bűnösnek. A szeptemberi fellebbviteli tárgyalásra a nyugat-csehországi Pilsenben került sor, hogy a tárgyaláson a rossz egészségi állapotban lévő vádlott is részt vehessen.

Miután az ítélet jogerőssé vált, Renata Vesecká legfőbb államügyész kérvényt nyújtott be az államfőhöz, hogy Brozová-Polednová életkorára és súlyos betegségére való tekintettel kegyelmezzen meg az elítéltnek.

Csehországban az ügyet jelképesnek és precedensértékűnek tekintik, mint annak bizonyítékát, hogy a múlt legsúlyosabb bűnei nem évülhetnek el. Az ötvenes évek elején Csehszlovákiában lezajlott koncepciós pereknek összesen mintegy 250 áldozatuk volt.

Horáková volt az akkori kirakatperek egyetlen női halálra ítéltje. A politikus az 1948-as kommunista hatalomátvételig az élesen náciellenes cseh nemzeti szocialista párt elismert és aktív személyisége volt, akit a kommunisták az új rendszer ellenségének tekintettek. 1950. június 27-én kivégezték őt, annak ellenére, hogy a világ számos ismert személyisége, köztük Albert Einstein fizikus is felemelte szavát védelmében.

A szóban forgó perben összesen négy halálos ítélet született, további hárman életfogytig szóló büntetést kaptak, míg öt személyt 15-től 28 évig terjedő szabadságvesztésre ítéltek. Az ítéleteket az 1968-as reformidőszak, a prágai tavasz idején semmisnek nyilvánították, Horákovát azonban csak az 1989-es rendszerváltás után rehabilitálták.