Géza
-12 °C
-4 °C

Meciarért miséznének a magyar faluban

2004.02.20. 11:47
A magyarfaló Meciar lelki üdvéért és választási sikeréért miséznek a hétvégén egy Poszony melletti magyar faluban. A misét Gútor egyik szlovák lakója kérte. Az egyház nem utasíthatta el a kérést, bár a káplán Meciar helyett inkább csak Vladimirért imádkozott volna.
Vladimír Meciar szlovák exkormányfőnek rendelt szentmisét egy szlovák nemzetiségű helyi lakos szombatra Gútoron, egy Pozsonyhoz közeli, döntően magyar többségű falu XIV. századi templomában, hogy Istenhez fohászkodva ily módon segítse Meciart az államfői székbe. A pozsonyi Új szó pénteki értesülése szerint a bősi erőmű tározója partján fekvő faluban élő magyar hívők soraiban nagy megrökönyödést keltett, amikor a múlt vasárnapi szentmisén a káplán kihirdette, hogy egy helyi lakos, Terézia Buchalíková szombatra a magyarellenes politikusért rendelt misét.

Jobb életet remél

Az idős nő a lapnak nyilatkozva megerősítette: "Igen, én kértem Meciar úr lelki üdvéért a szentmisét, abban bízva, hogy az Isten megsegíti őt, és végre államfő lesz. Mert csak ő képes elküldeni a pokolba a jelenlegi kormányt, amely végsőkig kiszipolyoz minket." Mint mondta, naponta többször imádkozik azért, hogy Meciar legyen a köztársasági elnök, mert szerinte akkor sokkal jobb lesz az élet Szlovákiában.

Az Új szó értesülései szerint a káplán az indulatok felesleges felkorbácsolásától tartva arra kérte a megrendelőt, hogy szenteljék a misét egyszerűen csak Vladimírnak, a hölgy azonban ragaszkodott hozzá, hogy a szertartást Vladimír Meciar teljes nevével hirdesse meg. "Szentmisét minden hívőnek joga van rendelni, az egyház pedig nem tehet megkülönböztetést, minden esetben a jószándék vélelméből indul ki és nem firtathatja az elhatározás hátterét" - mondta el a lapnak Barcsek Sándor, a szomszédos Somorja esperese.

Meciar örül

A Meciar vezette ellenzéki Néppárt - Demokratikus Szlovákiáért Mozgalom (LS-HZDS) szóvivőjének közlése szerint a párt és személyesen Meciar sem tudott a szóban forgó miséről, ellenben üdvözli a vele ronkonszenvező hívő szándékát, egyszersmind az egyház tisztességes eljárását. A Magyar Koalíció Pártja ezzel szemben tiltakozott a "méltatlan célokra" rendelt szentmise ellen.