Viola
-5 °C
-2 °C

Meciar rehabilitálná hűséges kémfőnökét

2006.07.03. 13:01
Most, hogy újra kormányra került, máris rehabilitálná egykori kegyeltjeit Vladimir Meciar. Az egykori szlovák elnök emberrablással vádolt titkosszolgálati főnökét, Ivan Lexát is tisztára mosná.

Még meg sem alakult Szlovákia új kormánya, az ismét hatalomra került Vladimir Meciar máris rehabilitálná Ivan Lexát, egykori hírhedt titkosszolgálati főnökét. Ivan Lexa Meciar kinyújtott ökleként csapott le a szélsőséges politikus ellenfeleire, neki tulajdonítják többek között a Meciar párttársaként indult, de az egykori miniszterelnökkel később összetűzésbe keveredett Michal Kovac köztársasági elnök gazdasági visszaélésekkel vádolt fiának elrablását.

Nem találták bűnösnek

Lexát le is tartóztatták, de a vizsgálati fogságból ideiglenesen szabadulva elszökött az országból. A hosszú ideig bujkáló Lexát ugyan Meciar - aki Kovac elmozdítása után a köztársasági elnöki jogkört is gyakorolta - amnesztiában részesítette, de bukása után az új kormány egyik első dolga volt Lexa elfogatása és hazaszállítása.

A volt titkosszolgálati főnököt ezután bíróság elé állították, ahol egyelőre egyetlen vádpontot sem sikerült rábizonyítani.

Feledhetetlen disznóságok

Meciar - akinek pártja annak ellenére bekerült a kormányba, hogy most első ízben nem nyerte meg a választásokat - most ismét rehabilitálná Lexát, akinek szerinte a szenvedéseiért kártérítést is kellene fizetni. Ugyancsak rehabilitálná egy másik kegyeltjét, a pöstyéni fürdő vadprivatizációján gazdagodó Karol Martinkát is.

Martinka neje Meciar egykori főtanácsadója volt. Az asszony a férje elleni vádemelés után öngyilkosságot követett el. Meciar kijelentette, hogy "semmiképpen sem hajlandó elfelejteni ezeket a disznóságokat", hiszen Lexa és Martinka "politikai bosszú" áldozatai.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!