Beáta, Izolda, Lea
-4 °C
4 °C

Hruscsovot látja Putyinban Kaczynski

2007.06.05. 14:16
Egyre élesebb hangnemet ütnek meg a politikusok az atomvitában. Miután Putyin megfenyegette atomrakétáival Európát, a lengyel miniszterelnök Hruscsovhoz hasonlította az orosz elnököt. Bush ugyan békülni szeretne, de Amerika közben már Japánnal és Ausztráliával is rakétavédelmi együttmûködésre készül.

"Az amerikai rakétavédelmi pajzs Európába telepítendõ elemei tisztán védelmi jellegûek, nem irányulnak Oroszország ellen, és senkit sem veszélyeztetnek" - jelentette ki George Bush amerikai államfõ kedden Prágában.

"Tisztán védelmi jellegû ügyrõl van szó, amely nem irányul Oroszország ellen, és senkit sem fenyeget. Meg vagyok gyõzõdve arról, hogy mindezt barátomnak, Vlagyimir Putyin orosz elnöknek is sikerül elmagyaráznom. Ugyanakkor felszólítom az oroszokat, hogy vegyenek részt a projekt megvalósításában" - mondta Bush.

Légvédelmi elemek Csehországban és Lengyelországban

Bár a légvédelmi elemek Csehországban, illetve Lengyelországban lennének elhelyezve, az egész terv "egyeztetve lesz a NATO-val" - pontosított Bush.

Václav Klaus cseh államfõ szerint a cseh közvélemény nagyon érzékeny a kérdésre, és "ezért meg kell õt nyerni az ügynek. "Úgy érzem, az elnök megértette kérésünket" - fejtette ki. Megjegyezte, az Egyesült Államok jobb megítélését a vízumügy megoldása is elõsegítené.

Washington az amerikai rakétavédelmi pajzs keretében Csehországban radarállomást, Lengyelországban pedig rakétaelhárító támaszpontot akar létesíteni. A cseh politikai elit megosztott az ügyben, a baloldal határozottan ellenzi. A legutóbbi felmérések szerint a cseh közvélemény kétharmada is elutasítja a radarállomás építését cseh területen.

Ausztrália az USA-val és Japánnal akar közös rakétavédelmet

Ausztrália az Egyesült Államokkal és Japánnal való rakétavédelmi együttmûködést tanulmányoz, jelentette be kedden a védelmi miniszter Tokióban. Brendan Nelson sajtótájékoztatóján közölte, hogy Ausztrália tanulmányozza, mit tehetne szoros szövetségeseivel, az Egyesült Államokkal és Japánnal együttmûködve a regionális - például Észak-Koreából eredõ - veszélyek elhárítása érdekében.

Az egyik lehetõség az lenne, hogy elfogó rakétákat szereljenek fel az Aegis felderítõ rendszerrel ellátott rombolókra, de Nelson szerint egyelõre még túl korai menetrendrõl vagy költségekrõl beszélni. Japán és az Egyesült Államok a tavaly októberi észak-koreai kísérleti atomrobbantás után felgyorsította a közös rakétavédelmi rendszer kiépítésére irányuló erõfeszítéseket.

Kína ellenzi az amerikai rakétapajzsot

Kína sem helyesli, hogy az Egyesült Államok európai országokba akarja telepíteni tervezett rakétavédelmi rendszerének egyes elemeit, mert egy ilyen lépés felborítaná a hadászati erõegyensúlyt, jelentette ki kedden a kínai külügyminisztérium szóvivõje.

"Az amerikai elképzelés valóra váltása nem szolgálná a nagyhatalmak közti bizalmat, és károsan hatna a regionális biztonságra" - hangsúlyozta Csiang Jü (Jiang Yu) szóvivõ. Kifejtette pekingi sajtóértekezletén, hogy további problémákat is okozhatna az amerikai szándék megvalósulása; megnehezíthetné például a tömegpusztító fegyverek elterjedése elleni küzdelmet.

Kaczynski: Putyin hruscsovi hangot használ

"Az orosz elnöknek az amerikai rakétapajzs telepítése kapcsán elhangzott figyelmeztetései a hidegháborús korszak legdurvább szovjet retorikájára emlékeztetnek" - mondta kedden a lengyel miniszterelnök.

Hruscsov és a hidegháború
Hruscsov 1953 és 1964 között volt a Szovjetunió vezetõje. Az egész világot meghökkentette, amikor 1960-ban az ENSZ közgyûlésének gyarmatosításról szóló vitáján levette cipõjét és azzal verte a pulpitust. Hruscsov idején tört a kubai atomválság is, amikor a Szovjetunió rakétákat telepített Kubába. John F. Kennedy amerikai elnök határozott fellépése után azonban a szovjetek visszavonták rakétáikat.

Jaroslaw Kaczysnki úgy vélte, hogy Vlagyimir Putyin szavait komolyan kell venni. "Ez olyan nyelvezet, amelyet soha nem használt Borisz Jelcin, sem Mihail Gorbacsov, de még Leonyid Brezsnyev sem. Ez Nyikita Hruscsov nyelve" - fogalmazott a kormányfõ. Szerinte hosszú ideje nem volt ilyen éles konfliktus a világon, és "a kérdés nagyon komoly, mert a politikában a szavakat komolyan kell venni".

Putyin a hétvégén azt állította, hogy Oroszország a hidegháborús idõszakhoz hasonlóan ismét rakétákat fog irányozni Európára, amennyiben Washington nem hagy fel rakétatelepítési tervével.

A NATO nem örül Putyin kijelentéseinek

Nem építõ jellegû, és a NATO nem is veszi szívesen Vlagyimir Putyin orosz elnök figyelmeztetését, amely szerint Oroszország ismét európai célpontokra irányítja rakétáit, ha az Egyesült Államok folytatja rakétavédelmi rendszerének kiépítését Kelet-Európában, közölte hétfõn a nemzetközi katonai szervezet.

"Amennyire tudom, az Orosz Föderáció az egyedüli ország, amelyik azon elmélkedik, hogy rakétákkal célba veszi Európát" - mondta James Apparthurai NATO-szóvivõ az orosz elnök figyelmeztetésére, amely szerint újabb fegyverkezési verseny indulhat meg.

Ahmadinezsád: késõ leállítani az iráni atomprogramot
Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök kedden kijelentette, hogy már "túl késõ" leállítani az iráni atomprogramot, s felszólította az Egyesült Államokat és nyugati szövetségeseit: hagyjanak fel "arrogáns politikájukkal", azzal, hogy feltételeket szabnak. Túl késõ leállítani az Irán által (az atomprogram területén) elért elõrehaladást, mondta az iráni elnök sajtótájékoztatóján, amelyet Khomeini ajatolláh, az Iráni Iszlám Köztársaság megalapítója halálának 18. évfordulója alkalmából tartott. Az Irán elleni további szankciókról, illetve egy esetleges katonai fellépésrõl Ahmadinezsád kijelentette: "Nem tudnak nekünk ártani, lehet, hogy szeretnének, de nem tudnak.". Szerinte Irán erõsebb, mint valaha, és ennek a titka az, hogy hisz Istenben.