Piroska
-2 °C
5 °C

Kampányeszköz a vajdasági magyarság?

2005.10.05. 18:27
A magyar belpolitika tehet róla, hogy a vajdasági magyarok elleni támadásokból ügy lett, véli Szerbia-Montenegró kisebbségügyi minisztere. A muzulmán Ljajics szerint valójában csökkent a támadások száma, a magyar pártok csak a választási kampány miatt tartják felszínen a témát.

Kampánytémának tartja a vajdasági kisebbségek helyzetét Raszim Ljajics szerb-montenegrói kisebbségügyi miniszter. Véleménye szerint a vajdasági magyarság ügye csak azért lett téma Magyarországon, mert a jövő évi választások előtt a magyarországi pártok a kisebbségek helyzetével is kampányolnak.

Határozati javaslat az EP-ben Vajdaság-ügyben
Magyar kezdeményezésre harmincnál is több képviselő szerdán Strasbourgban határozati javaslatot nyújtott be az Európa Tanácshoz (ET) a vajdasági nemzeti kisebbségek aggasztó helyzete miatt, az emberi jogok megsértésének kivizsgálását, valamint nemzetközi jelentéstevők Vajdaságba küldését kérve a testülettől. A határozati javaslatot az Európa Tanács mostani strasbourgi parlamenti ülésszakán jelen lévő mindhárom magyar párt (az MSZP, a Fidesz-MPSZ és az SZDSZ) képviselői támogatták, de jelentős siker, hogy az aláírók köre ennél jóval szélesebb, azaz nem csak a magyarokra korlátozódik.

"Problémák" és "elszigetelt incidensek" Ljajics szerint is voltak, de szerinte "tény, hogy az idén az incidensek száma ötödére csökkent". A politikus részletesen tájékoztatni kívánja a nemzetközi közösséget a valós vajdasági helyzetről, és erre jó alkalom lesz szerinte az október 13-i európai parlamenti meghallgatás, ahol a szerbia-montenegrói kisebbségekről, kiváltképpen a vajdasági magyarok helyzetéről lesz szó.

Az Európai Parlament múlt heti éles hangú határozatával kapcsolatosan a szandzsáki muzulmán politikus elmondta, hogy "nem kell dramatizálni, de alábecsülni sem ezt a szervezett akciót, mert Magyarország mégiscsak tagja az EU-nak". Véleménye szerint a vitát azért kezdeményezték az EP-ben és nem az Európa Tanács közgyűlésén, mert az EP-ben nincsenek szerbia-montenegrói képviselők.

"Nem kell dramatizálni a helyzetet"

"Nem kell dramatizálni a helyzetet, mert az másfajta hatást válthat ki. Egyszerűen meg kell akadályozni mindennemű politikai radikalizációt a Vajdaságban, ugyanakkor az államnak is komolyan kell szankcionálnia minden incidenst, amely etnikai indíttatású erőszakcselekményre utal" - mondta Ljajics.

A miniszter minden információt komolyan vesz, és el kíván látogatni mindenhová a Vajdságban, ahol magyarok élnek, hogy tudomásukra hozzá: az állami nem tűr meg semmilyen etnikai és vallási alapú incidenst és a legszigorúbban megbünteti az elkövetőket. Szükségesnek tartotta azonban leszögezni azt is, hogy más etnikai közösségek kárára is történtek jogsértések, így a szerbek terhére is.