József, Bánk
-7 °C
0 °C

Semmire nem emlékeznek a Vajdaságban megvert magyarok

2005.07.26. 16:30
A Vajdasági Magyarok Szövetsége szerint a bűnösök méltó megbüntetése vethet csak véget a magyarok elleni egyre gyakoribb támadásoknak.
Az újvidéki rendőrség egyelőre nem állította elő a hét végén megvert két magyar fiatal támadóit.

Az újvidéki belügyi titkárság tájékoztatója szerint az újvidéki kórház egyik alkalmazottja hétfőn tájékoztatta a rendőrséget arról, hogy a sebészeten jelentkezett egy 22 éves - a nevéből ítélve egyértelműen magyar fiatal -, akinél súlyos testi sérüléseket állapítottak meg: két helyen is eltört az állcsontja.

Erősen ittas állapotban

A rendőrség kihallgatta a fiatalt és az ugyancsak megsérült, 25 éves újvidéki fivérét. Mindketten azt mondták, hogy részegek voltak az incidens idején, és az egyetlen dolog, amire emlékeznek, hogy éjszaka összetűztek ismeretlen fiatalokkal.

A rendőrség intenzíven kutat az elkövetők után, és megpróbálja kideríteni az incidens minden részletét. A VMSZ hétfői közleményében "súlyos testi sérülésekkel járó magyarverésről" számolt be. Azt írta, hogy egy újvidéki étteremnél két magyar fiatalt hátulról megtámadott négy, számukra ismeretlen, szerb nyelven beszélő ember. A párt szerint csak azért támadták meg őket, mert magyarul beszéltek.

A VMSZ közleményében a leghatározottabban elítélte a két magyar fiatal súlyos bántalmazását, amelynek - szerintük - egyetlen oka az volt, hogy magyarul beszéltek. A párt követeli a tettesek mielőbbi felkutatását és méltó megbüntetésüket, mert - olvasható a közleményben - "csak így lehet megállítani a magyarok elleni támadásokat, amelyek az utóbbi hónapokban mind gyakoribbak lettek".