Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Hivatali visszaéléssel gyanúsítják Kasza Józsefet

2004.10.23. 14:06
Hivatali visszaélés miatt bűnvádi feljelentést tett Kasza József, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnöke ellen a szerb belügyminisztérium. A belgrádi média idézi szombaton a belügyi tárca közleményét, amely szerint Kaszát azzal gyanúsítják, hogy szabadkai polgármesterként, visszaélve hivatali helyzetével, összesen közel 5,5 millió dinárral (majdnem 18 millió forint) károsította meg az államot két magánvállalat javára.
A szabadkai ügyésznek átadott feljelentés szerint Kasza polgármesterként lehetővé tette a szabadkai Magnotron vállalat számára, hogy jogtalan vagyonra tegyen szert 3,5 millió dinár értékben, egy szabadkai bank részére pedig 1,9 millió dinár vagyon jogtalan megszerzését tette lehetővé. Okirathamisítás miatt bűnvádi feljelentést tettek Ágoston Gabriella ellen, aki a szabadkai önkormányzat titkára volt a történtek idején.

Kasza József egyelőre nem kívánt érdemben reagálni, mert még nem látta a feljelentést. A VMSZ elnöke szerint a bűnvádi feljelentést pénteken éjféltájt tette meg a rendőrség, s jellemző a belügyminisztérium munkájára, hogy a sajtó előbb szerzett róla tudomást, mint az érintett. Kasza szerint az önkormányzat valóban kapcsolatban állt a Magnotronnal és a szóban forgó bankkal, "helységcserére került sor", de őneki, mint polgármesternek semmi köze nem volt az ügylet értékeléséhez.

Kasza pénteki szabadkai sajtótájékoztatóján szégyenletesnek nevezte, hogy a rendőrség öt hónappal az újvidéki honvédtalálkozó után bűnügyi eljárást indított egy magánszemély feljelentésére. Megemlítette, hogy a rendőrség Szabadkán és más helyeken is nyomoz, s a szabadkai esettel kapcsolatosan ki is hallgatta. A nyomozás érdekében a pártelnök részleteket nem kívánt elárulni, csak annyit mondott: olyan esetről van szó, amellyel már foglalkoztak a hatóságok.

Kasza szerint nem véletlen, hogy a rendőrségi vizsgálatok egy időben történnek, a hatóságok lélektani nyomáshoz folyamodnak, mert "a magyarok ki merték mondani, hogy verik őket". Ugyanakkor a rendőrség futni hagyja a feltételezett háborús bűnösöket. Nem látta még a feljelentést Ágoston Gabriella sem. Egyelőre csak annyit közölt az MTI-vel, hogy számított a bűnvádi feljelentésre, vagy legalábbis valószínűnek tartotta.