Konrád
4 °C
17 °C

Görög Vodafone-lehallgatások - Amerika hallja?

2006.02.03. 16:46
A Vodafone előbb törölte a kémprogramot, aztán szólt a görög kormánynak. Az athéni sajtó az USA-t sejti a görög kormányfő lehallgatásának hatterében.

Nagy vihart keltett pénteken Görögországban a sajtóban görög Watergate-ként, illetve Vodafone-gate-ként emlegetett lehallgatási ügy, amelyet a kormány előző nap jelentett be. Az athéni főügyész közölte: vizsgálatot folytatnak a görög politikusok, közöttük feltehetően Kosztasz Karamanlisz kormányfő mobiltelefonja lehallgatásának "igen súlyos" ügyében.

"Ez igen komoly ügy, amelynek nemzetbiztonsági vonatkozásai is vannak" - szögezte le Dimitrisz Papangelopulosz egy csütörtöki interjúban. A görög kormány szóvivője csütörtökön jelentette be, hogy közel egy éven át - 2004 júniusától 2005 márciusáig - egy illegálisan telepített szoftver segítségével lehallgattak mintegy 100 mobiltelefont, közöttük a kormányfőét, több miniszterét, ellenzéki parlamenti képviselőkét, az egyik lehallgatott készülék pedig az athéni amerikai nagykövetség birtokában volt. A Vodafone Greece mobiltelefon-szolgáltató a lehallgatást azután fedezte fel, hogy az ügyfelek műszaki problémára hivatkoztak. A cég törölte az illegális szoftvert, majd jelentette a történteket a hatóságoknak.

A görög sajtó Amerikát sejti az ügy hátterében

A kormány, amely csütörtökön ünnepélyes bejelentést tett, és nemzetbiztonsági kérdést emlegetett, nem elégítette ki a közvélemény kíváncsiságát, így a sajtóban megindultak a találgatások. A lehallgatási ügy szenvedő alanyai között a kormányfőn és több miniszteren kívül voltak magas rangú katonák, radikális baloldali képviselők és arab hangzású nevek tulajdonosai is. A baloldali ellenzéki sajtó "Amerikai lehallgatás", "Négy antenna és egy nagykövetség", "Görögország elleni amerikai kémkedés" címmel kommentálta a történteket.

"Egyértelmű, hogy a lehallgatásokat külföldi titkosszolgálatok hajtották végre, a 2004. évi olimpiai játékok lebonyolításával kapcsolatban" - közölte egy nevének elhallgatását kérő magas rangú görög politikus, akit szintén lehallgattak. A görög kormány szerint a lehallgatások 2004 júniusában, két hónappal az olimpia előtt kezdődtek, amely az első nyári olimpia volt a 2001. szeptember 11-i egyesült államokbeli terrortámadások után. Az olimpia idején a terrorizmus elleni harc gyenge láncszemének tekintett Görögország magas fokú nemzetközi biztonsági megfigyelés alatt állt.

A görög ellenzék az athéni kormányt hibáztatja

Az ellenzéki baloldali Pánhellén Szocialista Mozgalom (PASZOK) úgy ítélte meg, hogy a kormány maga jelölte meg ezt a nyomot, és rámutatott, hogy a jelfogókat abba az athéni negyedbe telepítették, amelyben több külföldi - közöttük az amerikai - nagykövetség működik. Jeórjiosz Papandreu, a PASZOK vezetője a helyzet maradéktalan tisztázását követelte, és azzal vádolta a jelenleg kormányzó konzervatívokat, hogy nem képesek szavatolni a nemzetbiztonságot.

A szemrehányások nem kerülték el a Vodafone brit mobilszolgáltató görögországi leányvállalatát sem, amely először törölte a kémszoftvert, és csak utána értesítette a hatóságokat, megsemmisítve ezzel a nyomokat. Sztavrosz Dimasz, az Európai Unió környezetvédelmi biztosa, akinek pénteki sajtóértekezletén megszólalt a mobiltelefonja, közölte a hallgatósággal: "Ez Vodafone... tisztábban és hangosabban fogok beszélni, hogy megkönnyítsem a dolgukat".