Menyhért, Mirjam
18 °C
33 °C

Turisztikai jótanács: ne akard túlinni az ukránokat!

2008.09.26. 13:59
A szombaton esedékes turisztikai világnap jegyében a Szagodnya (Ma) című ukrajnai országos lap megpróbálta kideríteni, melyek a legfontosabb tanácsok, amelyekkel a külföldi útikalauzok ellátják az Ukrajnába látogató turistákat. Első pont: ne próbáld túlinni az ukránokat!

Miközben egyre több külföldi látogat el Kijevbe, a keleti szláv államiság szülővárosába, a lap munkatársai meglehetősen szerény kínálatot találtak az ukrán kiadású útikalauzok piacán. Ezért utánanéztek, milyen hasznos információkkal szolgálnak a külföldön kiadott útikönyvek Kijevet illetően.

A látnivalók terén a legtöbb kiadvány az Andrejevszkij szpuszkot (Andrej lejtőt), az Alsóvárost, a Krestyatyikot (Kijev főutcáját), a Lavra barlangkolostort, illetve a Szófia-székesegyházat ajánlja a turisták figyelmébe.

Kiemelik ugyanakkor, hogy az Andrejevszkij szpuszkon nem érdemes vásárolni, mert az ottani butikokban és üzletekben kínált áruk 30 százalékkal drágábbak mint Európában, továbbá klausztrofóbiásoknak sem ajánlják a barlangkolostor meglátogatását, mivel a látogatás alatt nem lehet visszafordulni.

A taxikat illetően a külföldi útikalauzok azt tanácsolják a turistáknak, hogy megérkezésükkor poggyászaikkal inkább gyalog tegyenek meg párszáz métert, mivel a pályaudvarok és repterek közelében várakozó taxisoknál a fuvardíj költsége 2-3 szorosára növekszik hírtelenjében, ha rájönnek: külföldivel akadt dolguk.

Egy brit útikalauz szerint csakis külföldi sört érdemes rendelni, mert Ukrajnában műanyag palackokban árusítják az italt, amely sokat ront a komlóital ízén. Aki pedig a feketekávét tejjel szereti, jobb ha a tejet inkább magával hozza. A kocsmázást szerető turistáknak felhívják a figyelmét, hogy Ukrajnában a vodka nemzeti italnak számít, amelyet a helybéliek okkal, ok nélkül szívesen fogyasztanak.

Bármilyen kifogás oka lehet egy-egy tósztnak, ami olykor akár percenként követheti egymást, és az ukránok meglehetősen rossz néven, tulajdonképpen sértésnek, veszik, ha a környezetükben valaki nem csatlakozik a köszöntőt követő kortyintáshoz. Meg se próbálják túlinni az ukránokat!, tanácsolja egy útikönyv.

A hétköznapi szükségletek kapcsán egy Berlinben kiadott útikalauz szerint Kijevben nem érdemes próbálkozni az utcai telefonfülkékkel. Azok fele úgyis használhatatlan, s a maradék is csupán alkalmanként üzemképes.

A közvécéket illetően pedig valósággal eltanácsolják a próbálkozni vágyókat a kiadvány összeállítói. Azt javasolják, hogy akit menet közben kap el a szükség inkább egy hivatali épület, vagy egy előkelőbb étterem illemhelyét válassza erre a célra.

Ha mégis közvécé igénybe vételére kényszerül a külföldi turista, legjobb, ha van nála egy bicska, egy zseblámpa, s mindenekelőtt egy tekercs vécépapír. Ellenkező esetben csakis kellemetlen élményekkel gazdagodhat.