Ödön
2 °C
11 °C

Turisztikai jótanács: ne akard túlinni az ukránokat!

2008.09.26. 13:59
A szombaton esedékes turisztikai világnap jegyében a Szagodnya (Ma) című ukrajnai országos lap megpróbálta kideríteni, melyek a legfontosabb tanácsok, amelyekkel a külföldi útikalauzok ellátják az Ukrajnába látogató turistákat. Első pont: ne próbáld túlinni az ukránokat!

Miközben egyre több külföldi látogat el Kijevbe, a keleti szláv államiság szülővárosába, a lap munkatársai meglehetősen szerény kínálatot találtak az ukrán kiadású útikalauzok piacán. Ezért utánanéztek, milyen hasznos információkkal szolgálnak a külföldön kiadott útikönyvek Kijevet illetően.

A látnivalók terén a legtöbb kiadvány az Andrejevszkij szpuszkot (Andrej lejtőt), az Alsóvárost, a Krestyatyikot (Kijev főutcáját), a Lavra barlangkolostort, illetve a Szófia-székesegyházat ajánlja a turisták figyelmébe.

Kiemelik ugyanakkor, hogy az Andrejevszkij szpuszkon nem érdemes vásárolni, mert az ottani butikokban és üzletekben kínált áruk 30 százalékkal drágábbak mint Európában, továbbá klausztrofóbiásoknak sem ajánlják a barlangkolostor meglátogatását, mivel a látogatás alatt nem lehet visszafordulni.

A taxikat illetően a külföldi útikalauzok azt tanácsolják a turistáknak, hogy megérkezésükkor poggyászaikkal inkább gyalog tegyenek meg párszáz métert, mivel a pályaudvarok és repterek közelében várakozó taxisoknál a fuvardíj költsége 2-3 szorosára növekszik hírtelenjében, ha rájönnek: külföldivel akadt dolguk.

Egy brit útikalauz szerint csakis külföldi sört érdemes rendelni, mert Ukrajnában műanyag palackokban árusítják az italt, amely sokat ront a komlóital ízén. Aki pedig a feketekávét tejjel szereti, jobb ha a tejet inkább magával hozza. A kocsmázást szerető turistáknak felhívják a figyelmét, hogy Ukrajnában a vodka nemzeti italnak számít, amelyet a helybéliek okkal, ok nélkül szívesen fogyasztanak.

Bármilyen kifogás oka lehet egy-egy tósztnak, ami olykor akár percenként követheti egymást, és az ukránok meglehetősen rossz néven, tulajdonképpen sértésnek, veszik, ha a környezetükben valaki nem csatlakozik a köszöntőt követő kortyintáshoz. Meg se próbálják túlinni az ukránokat!, tanácsolja egy útikönyv.

A hétköznapi szükségletek kapcsán egy Berlinben kiadott útikalauz szerint Kijevben nem érdemes próbálkozni az utcai telefonfülkékkel. Azok fele úgyis használhatatlan, s a maradék is csupán alkalmanként üzemképes.

A közvécéket illetően pedig valósággal eltanácsolják a próbálkozni vágyókat a kiadvány összeállítói. Azt javasolják, hogy akit menet közben kap el a szükség inkább egy hivatali épület, vagy egy előkelőbb étterem illemhelyét válassza erre a célra.

Ha mégis közvécé igénybe vételére kényszerül a külföldi turista, legjobb, ha van nála egy bicska, egy zseblámpa, s mindenekelőtt egy tekercs vécépapír. Ellenkező esetben csakis kellemetlen élményekkel gazdagodhat.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?