Hortenzia, Gergő
-2 °C
8 °C

Lerombolták a palesztin rádiót

2002.01.19. 08:26
Az izraeli hadsereg lerombolta szombaton hajnalban a Palesztina Hangja rádióállomás rámalláhi főépületét, a Jordán folyó nyugati partján, palesztin területen - jelentette a BBC.
A rádió ötemeletes épülete a támadás után lángokban és romokban állt, és sűrű füst gomolygott belőle - írják a hírügynökségek szemtanúkra hivatkozva. A katonákat harckocsik és buldózerek kísérték az akció végrehajtásakor. Palesztin források szerint az épületet a támadás előtt kiürítették, így az izraeli katonák nem ütköztek ellenállásba.

A tv-stúdiók is megsemmisültek.

Az izraeli hadsereg decemberben már megsemmisítette a rádió egyik átjátszótornyát és közvetítőépületét. A Palesztina Hangja azonban azóta is sugároz a palesztin területeken, helyi frekvenciákat véve igénybe. A most felrobbantott épületben irodák kaptak helyet, de itt működtek a palesztin televízió stúdiói is.

Intenzív válaszcsapás

A hadsereg szombat hajnalban nem kommentálta a támadást, de Izrael korábban azzal vádolta a palesztin tömegtájékoztatást, hogy a térségbeli feszültség 15 hónappal ezelőtti megnövekedése óta erőszakra buzdító programokat sugároz. Összefüggésben lehet az akció a csütörtök esti véres - hét halottat maga után hagyó - haderai merénylet nyomán indított izraeli katonai válaszlépésekkel is.

Ez az ostoba izraeli kormány le akarta rombolni a palesztin szuverenitás jelképét, de a Palesztina Hangja rádió nem csupán a lerombolt épületben létezett, hanem minden palesztin szívében él- nyilatkozta a Reutersnek egy ciszjordániai palesztin illetékes.

Rámalláhban szombaton izraeli katonák tankokkal járőröztek a palesztin vezetés helyi irodáinak közvetlen közelségében is. Ott tartózkodik Jasszer Arafat palesztin vezető is.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?