Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Előrehozott választásokkal rémisztget Brown

2007.06.25. 10:13
Éppen verhetőnek tűnik a brit konzervatív párt, ezért a héten hivatalba lépő új brit miniszterelnök, a Munkáspárt hétvégi kongresszusán megválasztott Gordon Brown máris előrehozott választásokat szeretne. Meg baloldali fordulatot, mert szerinte a választóknak csak a blairizmusból lett elegük.

Bár hivatalosan csak a hét második felében veszi át a brit kormány irányítását, a Munkáspárt hétvégi kongresszusán máris offenzívába kezdett Gordon Brown. Az eddig pénzügyminiszterként dolgozó Brown bejelentette, hogy egyik leghűségesebb szövetségesét, Douglas Alexandert kinevezte a párt választási stábjának az élére, írja a Guardian.

A választási stáb felállítása a brit sajtó szerint arra utalhat, hogy Brown akár már jövőre előrehozott választásokat iratna ki.

Most verhetőnek tünnek

Brown úgy véli, hogy David Cameronnak még nem sikerült megerősítenie pozícióját a rivális Konzervatív Párt élén. Erre utalhat, hogy hosszú idő után a Munkáspárt júniusban visszavette a vezetést a konzervatívoktól.

A felmérések szerint a Munkáspárt pillanatnyilag 39 százalékon áll, a konzervatívok 36 százalékon.

A Munkáspárt kongresszusán hivatalosan is kormányfővé választották Gordon Brownt, aki Blair a hét második felében esedékes hivatalos lemondása után veheti át a kormány irányítását.

Balkanyar

Győzelmi beszédében Brown lendületes változást ígért, hiszen szerinte a konzervatívok egyetlen vonzereje az, hogy alternatívát kínálnak a blairizmusnak. És bár Brown a blairizmus kitalálója, a névadó Blairnél szociálisan érzékenyebb, klasszikusabb baloldali elveket vall.

A párt baloldali fordulatát jelezheti az is, hogy Brown pártbeli helyettesének a kongresszus nem a szakírók favoritját, a fiatal oktatásügyi miniszter Alan Johnsont, hanem az első Blair-kormányból már 1998-ban menesztett Harriet Harmant választotta nagyon szoros szavazással.