Zsuzsanna
-3 °C
3 °C

Több halottja van a belga vonatszerencsétlenségnek

2001.03.27. 20:36
Nyolcan vesztették életüket kedd reggel Belgiumban, mikor Brüsszel közelében egy személyvonat és egy tehervonat frontálisan összeütközött. A sebesültek száma több tucatra rúgott. A hatóságok azt vizsgálják, hogyan haladhatott a két vonat ellenkező irányba ugyanazon a sínpáron.
A tragikus balesetet szenvedett személyvonat Brüsszeltől 25 kilométerre keletre, Wavrából haladt Löven felé. Az ütközés Pérot közelében következett be, ahol a masiniszta fékezés után belerohant a szemből érkező, üres tehervonatba. Az üres szerelvény valószínűleg hibás volt - állapították meg a belga nyomozó hatóságok.

Legkevesebb hat ember vesztette életét a balesetben
fotó: EPA

Szlovéniai körútját elhalasztva a helyszínre sietett Guy Verhofstadt miniszterelnök és Isabelle Durant szállítási miniszter is. A baleset helyszínéhez közel fekvő Wavre városában válságközpontot hoztak létre a sebesültek szállításának és mentésének koordinálására.

A közeli kórházak fogadják a sérülteket

A baleset után egy órával már 15 mentőkocsi és két mozgó ambulancia volt a helyszínen, és elkezdték a sebesültek elszállítását. A közeli városok kórházai fogadják a sebesülteket. A löveni szerelvénnyel átlagosan naponta 80 személy utazik a közeli egyetemi városba, de a sérültek és a halottak pontos száma még nem ismert.

Tűzoltók mentik az utasokat az összepréselődött vonatból
fotó: EPA

,,Az egyik szerelvény üres volt, de a másik tele volt munkába igyekvő ingázókkal és egyetemistákkal" - mondta Leen Uyterhoeven, a belga nemzeti vasúttársaság szóvivőnője a BBC-nek.

Rossz vasúti jelzőrendszer is okozhatta a katasztrófát

A belga állami vasúttársaság közlése szerint feltehetően emberi hiba okozta a balesetet, melynek során egy személyvonat belerohant egy másik szerelvénybe.

Az AFP úgy tudja, hogy a két vonat egymással szemben közlekedett, egyaránt 85km/órás sebességgel haladtak és a Wawre-ból Louvain felé induló szerelvény vezetője nem vette figyelembe a tilos jelzést. A vasúti szolgálat megpróbálta a vele szembejövő vonat vezetőjét rádión értesíteni, majd kikapcsolták a vonalon az áramot, de már késő volt, az ütközést nem tudták elkerülni. Egy autós azonban már jelezte a válságközpontnak, hogy a baleset körzetében rosszul működött a vasúti jelzőrendszer - tájékoztatott az MTI.

Az autós - elmondása szerint - 9 óra előtt egy teherautó mögött várakozott egy szintbeli kereszteződésnél. A személyvonat áthaladta és a sorompó felemelkedése után alig ért át a síneken, már dudált rá egy közeledő újabb vonat. Látta, hogy a vonat felemelt sorompó mellett haladt át, a sorompó utána ereszkedett le villogó piros fényre váltva.

Magyarországi vonatbalesetek
Hazánkban 111 alkalommal ütközött vonat útátjárón járművel. Ebből 29 halálos áldozat és 67 sérülés született. Egyéb, nem útátjárón történt esetek száma 586; ebből halálos 69, sérüléses 277. Öngyilkosságot 118 esetben regisztrált a MÁV.

/forrás: MÁV Üzembiztonsági Oszt./

Nagy európai vonatszerencsétlenségek
2001 február: Selby, Anglia, tíz halott
2000 október: Hatfield, Anglia, hat halott
2000 február: Brügel, Németország, kilenc halott
2000 április: Karleroj, Belgium, egy autós meghalt
1999 október: London, Anglia: 31 halott
1998 június: Eschade, Németország, több mint száz halott