Gedeon, Johanna
2 °C
17 °C
Index - In English In English Eng

Khieu Samphan is a kambodzsai bíróság elé állt

2008.04.23. 11:56
Nyilvánosan kihallgatták a vörös khmerek egykori államfőjét, az ENSZ felügyelet alatt zajló phnom-peni perben.

Szerdán bíróság elé állt a 76 éves Khieu Samphan is, aki csak húsz évvel a borzalmas kambodzsai népirtás után, 1998-ban szakított a vörös khmerekkel, az agrárutópista mozgalom történelmi vezetője, Pol Pot halála után. Az idős kambodzsai férfi szenvtelenül hallgatta végig Prak Kimsan bíró felolvasását az ellene szóló vádiratból.

Az 1975-79 közötti, közel kétmillió, más becslések szerint hárommillió ember halálát okozó terrorrezsim volt elnökét háborús bűnökkel és emberiesség elleni bűntettekkel vádolják a kambodzsai fővárosban folyó perben. A szerdai tárgyalás a nyilvános kezdet után zárt ajtók mögött folytatódott. Ezzel újabb szakaszába lépett az ENSZ felügyelet alatt zajló phnom-peni per, miután tavaly novemberben a rettegett vörös khmerek egyik egykori vezetője, a Duch néven ismert Kaing Guek Eav is bíróság elé állt.

Khieu Samphant a kambodzsai Say Bory és a francia sztárügyvéd, Jacques Vergés védi. Vergés, akinek korábban olyan ügyfelei voltak, mint Klaus Barbie náci háborús bűnös, Carlos, a hírhedt venezuelai terrorista, legutóbb pedig Slobodan Milosevic jugoszláv exelnök.

Az idős kambodzsai férfi szenvtelenül hallgatta végig Prak Kimsan bíró felolvasását

Jacques Vergés várhatóan Khieu Samphan fogva tartása ellen emel szót. A volt államfő ugyanis már tavaly novemberi letartóztatásakor hangoztatta, hogy a "vörös khmer" uralom idején viselt, tényleges hatalommal nem járó tisztsége nem elegendő ahhoz, hogy bebizonyítsák: bűnös az ellene felhozott vádakban.

A politikus és az ügyvéd az 1950-es évek óta ismeri egymást: együtt jártak Párizsban egyetemre, és mindketten látogatták a marxista színezetű antikolonialista mozgalom köreit.

Khieu Samphan egyike annak az egykori öt "vörös khmer" vezetőnek, akit őrizetbe vettek, és bíróság elé állítanak az év folyamán.