Salamon
12 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Khieu Samphan is a kambodzsai bíróság elé állt

2008.04.23. 11:56
Nyilvánosan kihallgatták a vörös khmerek egykori államfőjét, az ENSZ felügyelet alatt zajló phnom-peni perben.

Szerdán bíróság elé állt a 76 éves Khieu Samphan is, aki csak húsz évvel a borzalmas kambodzsai népirtás után, 1998-ban szakított a vörös khmerekkel, az agrárutópista mozgalom történelmi vezetője, Pol Pot halála után. Az idős kambodzsai férfi szenvtelenül hallgatta végig Prak Kimsan bíró felolvasását az ellene szóló vádiratból.

Az 1975-79 közötti, közel kétmillió, más becslések szerint hárommillió ember halálát okozó terrorrezsim volt elnökét háborús bűnökkel és emberiesség elleni bűntettekkel vádolják a kambodzsai fővárosban folyó perben. A szerdai tárgyalás a nyilvános kezdet után zárt ajtók mögött folytatódott. Ezzel újabb szakaszába lépett az ENSZ felügyelet alatt zajló phnom-peni per, miután tavaly novemberben a rettegett vörös khmerek egyik egykori vezetője, a Duch néven ismert Kaing Guek Eav is bíróság elé állt.

Khieu Samphant a kambodzsai Say Bory és a francia sztárügyvéd, Jacques Vergés védi. Vergés, akinek korábban olyan ügyfelei voltak, mint Klaus Barbie náci háborús bűnös, Carlos, a hírhedt venezuelai terrorista, legutóbb pedig Slobodan Milosevic jugoszláv exelnök.

Az idős kambodzsai férfi szenvtelenül hallgatta végig Prak Kimsan bíró felolvasását

Jacques Vergés várhatóan Khieu Samphan fogva tartása ellen emel szót. A volt államfő ugyanis már tavaly novemberi letartóztatásakor hangoztatta, hogy a "vörös khmer" uralom idején viselt, tényleges hatalommal nem járó tisztsége nem elegendő ahhoz, hogy bebizonyítsák: bűnös az ellene felhozott vádakban.

A politikus és az ügyvéd az 1950-es évek óta ismeri egymást: együtt jártak Párizsban egyetemre, és mindketten látogatták a marxista színezetű antikolonialista mozgalom köreit.

Khieu Samphan egyike annak az egykori öt "vörös khmer" vezetőnek, akit őrizetbe vettek, és bíróság elé állítanak az év folyamán.