Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Lezárták a Vörös teret Moszkvában

2003.07.27. 10:32
Hivatalos magyarázatot még nem közöltek a lezárás okára vonatkozóan. Az egyik posztoló rendőr azt mondta, hogy az intézkedést a terrorista fenyegetettség miatt hozták.
Harmadik hete rendőrségi kordonok zárják el a látogatók elől a híres moszkvai Vörös teret.

Az 500 méter hosszú térre sem Oroszország legnagyobb áruháza, a GUM, sem a Vasziljevszkij lejtő felől, sem északról, a történelmi múzeum irányából nem lehet bejutni, a rendőrök csak a Kremlben dolgozókat engedik át.

A Kreml előtti Lenin mauzóleum azonban nyitva van, a turisták - egy szűk, korlátokkal határolt folyosón megközelítve - naponta 10 és 13 óra között megtekinthetik az egykori kommunista vezér bebalzsamozott holttestét. Hivatalos magyarázatot még nem közöltek a lezárás okára vonatkozóan, de az MTI kérdésére válaszolva az egyik posztoló rendőr azt mondta, hogy az intézkedést a terrorista fenyegetettség miatt hozták.

Csecsen női kamikázék pokolgépet robbantottak a tusinói rockfesztiválon július 5-én, illetve az Imbir étterem előtt a belvárosban, a Tverszkaja-Jamszkaja utcában július 10-én.

A Komszomolszkaja Pravda szerint azonban a Vörös tér lezárásának nincs köze a terrorcselekményekhez, az ok sokkal prózaibb: szakértők irtják a gyomot a nevezetes tér kockakövezetén. A néhány héttel ezelőtti kiadós esőzést száraz meleg követte, és a kövezet réseiben mohafélék és egyéb gazok jelentek meg.

A teret pedig azért kellett lezárni, mert a gyomok kiégetéséhez használt vegyszerek állítólag az emberre is ártalmasak lehetnek, írja az újság hétvégi számában.