Máté, Mirella
12 °C
30 °C

Válságban a Demokrata párt?

2002.11.07. 15:54
Bár a republikánusok történelmi győzelmet arattak a keddi félidős kongresszusi választásokon, továbbra is csak szűk többséggel rendelkeznek a törvényhozásban. A Demokrata párt egyértelműen politikája újragondolására szorul, amennyiben esélyes jelöltet kíván állítani a 2004-es elnökválasztásokra.
George W. Bushnak sikerült az, ami egyetlen republikánus elődjének sem - pártjának az elnöki terminus félidejében tartott választásokon sikerült gyarapítania kongresszusi képviselőinek létszámát. Az elnök "kampányzáró villámháborújának" eredményeként a republikánusok megtartották 226 képviselőházi helyüket, a frakció létszáma akár még nőhet is, mivel négy körzetben még nem hirdették ki a végeredményt. A pártnak a szenátusban is sikerült megszereznie a többséget, 51 helyet biztosan megszereztek, két körzet eredménye kérdéses.

Kevés a valós kontrolhoz

Hiába lehet azonban akár hat fős többsége is a republikánusoknak a szenátusban, a gyakori átszavazások miatt valós kontrolt a politikai elemzők véleménye szerint hatvan szenátori hely birtokában gyakorolhatna bármelyik párt - írja a New York Times. Ennek ellenére a választást a republikánusok egyértelműen sikerként kezelik, melyet Bush elnöknek köszönhetnek.

Bushon múlt

"Latba vetetette a presztízsét, ez hozhatta meg a győzelmet" - nyilatkozta Trent Lott, a szenátusi republikánusok jövőbeni vezetője. Véleményét alátámasztja a CBS News televíziós társaság közvélemény-kutatása is. A felmérés szerint a választók 27 százalékának döntését alapvetően befolyásolta, hogy szavazatával az elnököt kívánta támogatni, Bush ellenében a választók 15 százaléka szavazott. A New York Times elemzője szerint már önmagában ez az egy adat is megmagyarázza a republikánusok történelmi sikerét.

"Nem vonulunk vissza csak azért, mert vereséget szenvedtünk. Tovább folytatjuk harcunkat elveinkért" - jelentette be Tom Daschle, a választások előtt többséget élvező szenátusi demokraták vezetője. Mivel azonban az elnöki poszt után a republikánusok a törvényhozást is irányításuk alá vonták, kérdéses, hogy hogyan lesz képes a Demokrata párt megvívni ezt a harcot - írja a napilap.

Kiben bízhatnak a demokraták?

Bush győzelmével "vezetési vákuum" alakult ki a demokratáknál, a vereség mind Daschle, mind a képviselőházi frakciót vezető Richard Gephardt elnökjelöltségi esélyeit csökkenti. Daschle mellett ugyan hivatalosan kiállt a Demokrata párt, többen is kritizáltak, amiért a nemzetbiztonsági minisztérium felállításának elutasításával esélyt adott a republikánusoknak arra, hogy a nemzetvédelem kérdését kampánytémává tegyék. Gephardt ugyan magas labdákat nem adott fel a republikánusoknak, célként a képviselőházi többség megszerzését jelölte meg. A választások elvesztése után így várhatóan őt teszik majd - részben - felelőssé a kudarcért - véli a New York Times.

Al Gore, a 2000-es demokrata elnökjelölt azonban félelmetesebb kihívóvá válhat, amennyiben a mostani kampányban tapasztalt agresszivitással folytatja a demokraták gazdasági programjának hírdetését. A napilap politikai elemzője szerint a demokraták igazi tartalékai a sikeres kormányzók. A demokraták a nyolc legnagyobb amerikai tagállam közül négyet is irányíthatnak. A Kaliforniában újraválasztott Gary Davis országosan ugyan nem szerzett elismertséget, a Pennsylvaniában győztes Ed Rendell és a Michiganban megválasztott Jennifer Granholm azonban akár országosan is esélyes jelölté válhat.