Árpád
-2 °C
4 °C

Válságban a Demokrata párt?

2002.11.07. 15:54
Bár a republikánusok történelmi győzelmet arattak a keddi félidős kongresszusi választásokon, továbbra is csak szűk többséggel rendelkeznek a törvényhozásban. A Demokrata párt egyértelműen politikája újragondolására szorul, amennyiben esélyes jelöltet kíván állítani a 2004-es elnökválasztásokra.
George W. Bushnak sikerült az, ami egyetlen republikánus elődjének sem - pártjának az elnöki terminus félidejében tartott választásokon sikerült gyarapítania kongresszusi képviselőinek létszámát. Az elnök "kampányzáró villámháborújának" eredményeként a republikánusok megtartották 226 képviselőházi helyüket, a frakció létszáma akár még nőhet is, mivel négy körzetben még nem hirdették ki a végeredményt. A pártnak a szenátusban is sikerült megszereznie a többséget, 51 helyet biztosan megszereztek, két körzet eredménye kérdéses.

Kevés a valós kontrolhoz

Hiába lehet azonban akár hat fős többsége is a republikánusoknak a szenátusban, a gyakori átszavazások miatt valós kontrolt a politikai elemzők véleménye szerint hatvan szenátori hely birtokában gyakorolhatna bármelyik párt - írja a New York Times. Ennek ellenére a választást a republikánusok egyértelműen sikerként kezelik, melyet Bush elnöknek köszönhetnek.

Bushon múlt

"Latba vetetette a presztízsét, ez hozhatta meg a győzelmet" - nyilatkozta Trent Lott, a szenátusi republikánusok jövőbeni vezetője. Véleményét alátámasztja a CBS News televíziós társaság közvélemény-kutatása is. A felmérés szerint a választók 27 százalékának döntését alapvetően befolyásolta, hogy szavazatával az elnököt kívánta támogatni, Bush ellenében a választók 15 százaléka szavazott. A New York Times elemzője szerint már önmagában ez az egy adat is megmagyarázza a republikánusok történelmi sikerét.

"Nem vonulunk vissza csak azért, mert vereséget szenvedtünk. Tovább folytatjuk harcunkat elveinkért" - jelentette be Tom Daschle, a választások előtt többséget élvező szenátusi demokraták vezetője. Mivel azonban az elnöki poszt után a republikánusok a törvényhozást is irányításuk alá vonták, kérdéses, hogy hogyan lesz képes a Demokrata párt megvívni ezt a harcot - írja a napilap.

Kiben bízhatnak a demokraták?

Bush győzelmével "vezetési vákuum" alakult ki a demokratáknál, a vereség mind Daschle, mind a képviselőházi frakciót vezető Richard Gephardt elnökjelöltségi esélyeit csökkenti. Daschle mellett ugyan hivatalosan kiállt a Demokrata párt, többen is kritizáltak, amiért a nemzetbiztonsági minisztérium felállításának elutasításával esélyt adott a republikánusoknak arra, hogy a nemzetvédelem kérdését kampánytémává tegyék. Gephardt ugyan magas labdákat nem adott fel a republikánusoknak, célként a képviselőházi többség megszerzését jelölte meg. A választások elvesztése után így várhatóan őt teszik majd - részben - felelőssé a kudarcért - véli a New York Times.

Al Gore, a 2000-es demokrata elnökjelölt azonban félelmetesebb kihívóvá válhat, amennyiben a mostani kampányban tapasztalt agresszivitással folytatja a demokraták gazdasági programjának hírdetését. A napilap politikai elemzője szerint a demokraták igazi tartalékai a sikeres kormányzók. A demokraták a nyolc legnagyobb amerikai tagállam közül négyet is irányíthatnak. A Kaliforniában újraválasztott Gary Davis országosan ugyan nem szerzett elismertséget, a Pennsylvaniában győztes Ed Rendell és a Michiganban megválasztott Jennifer Granholm azonban akár országosan is esélyes jelölté válhat.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?