Gusztáv
3 °C
7 °C

Szavazz mindenki ellen!

2002.08.14. 11:08
A pozitív tartózkodás jegyében a britek a szavazólapokon bevezetnék a "felsoroltak közül egyiket sem" rubrikát. A döntés a kis pártokat károsíthatja - vélik elemzők.
A brit választásokat felügyelő bizottság úgy döntött, hogy fontolóra veszi a "felsoroltak közül egyiket sem" rubrika bevezetését a szavazólapokon. A "pozitív tartózkodásról" szóló tervezettel a szkeptikus szavazók nyomásának engedtek, és azt remélik, hogy bevezetése felgyorsítaná, könnyebbé és igazságosabbá tenné a szavazást.

A kis pártok vesztenének

Vezető brit politikai elemzők máris élesen kritizálják a tervezetet, mert szerintük ez megerősítené a negatív hozzáállást, és a kis pártoktól vonna el szavazatokat. Patrick Dunleavy, a London School of Economics professzora szerint a tanulmányok azt mutatják, hogy ha a nagyobb pártokban megrendül a bizalom, akkor csökken a részvétel is. Ugyanakkor egy harmadik párt - a briteknél a Liberális Demokraták - általában megerősödik ilyenkor. Az "egyiket sem" választásával azonban pont a ilyen kis pártok vesztenének jelentős számú szavazatot.

Érdektelen választások

A bizottság szerint a tavalyi rekordszintű alacsony részvételi arány - 59,4 százalék, szemben az 1997-es 71,4 százalékkal - nem jelenti azt, hogy a briteket nem érdekli az ország sorsa. Sokkal inkább jelzi, hogy vagy nem tetszik nekik a politizálás stílusa, vagy úgy hiszik az ő szavazatuk nem számít. A szavazási hajlandóság 18-24 év közötti korosztály körében a legalacsonyabb- írja a Guardian.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!