Gyöngyi
6 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Szavazz mindenki ellen!

2002.08.14. 11:08
A pozitív tartózkodás jegyében a britek a szavazólapokon bevezetnék a "felsoroltak közül egyiket sem" rubrikát. A döntés a kis pártokat károsíthatja - vélik elemzők.
A brit választásokat felügyelő bizottság úgy döntött, hogy fontolóra veszi a "felsoroltak közül egyiket sem" rubrika bevezetését a szavazólapokon. A "pozitív tartózkodásról" szóló tervezettel a szkeptikus szavazók nyomásának engedtek, és azt remélik, hogy bevezetése felgyorsítaná, könnyebbé és igazságosabbá tenné a szavazást.

A kis pártok vesztenének

Vezető brit politikai elemzők máris élesen kritizálják a tervezetet, mert szerintük ez megerősítené a negatív hozzáállást, és a kis pártoktól vonna el szavazatokat. Patrick Dunleavy, a London School of Economics professzora szerint a tanulmányok azt mutatják, hogy ha a nagyobb pártokban megrendül a bizalom, akkor csökken a részvétel is. Ugyanakkor egy harmadik párt - a briteknél a Liberális Demokraták - általában megerősödik ilyenkor. Az "egyiket sem" választásával azonban pont a ilyen kis pártok vesztenének jelentős számú szavazatot.

Érdektelen választások

A bizottság szerint a tavalyi rekordszintű alacsony részvételi arány - 59,4 százalék, szemben az 1997-es 71,4 százalékkal - nem jelenti azt, hogy a briteket nem érdekli az ország sorsa. Sokkal inkább jelzi, hogy vagy nem tetszik nekik a politizálás stílusa, vagy úgy hiszik az ő szavazatuk nem számít. A szavazási hajlandóság 18-24 év közötti korosztály körében a legalacsonyabb- írja a Guardian.