Gertrúd, Patrik
2 °C
5 °C

Újra régészeti lelőhely lett Verespatakból

2005.01.21. 12:08
Régészeti lelőhellyé nyilvánította a gyulafehérvári fellebviteli bíróság a romániai Verespatakot csütörtökön. A román művelődési minisztérium tavalyi határozata megvonta ezt az előjogot a festői és pusztulásra ítélt falutól. A minisztérium képviselői és az erdélyi zöldek szerdán egyeztettek a tervezett aranybánya ügyében.

Kedvezően fogadta a román kulturális miniszter, hogy ismét régészeti lelőhellyé nyilvánította a gyulafehérvári fellebbviteli bíróság a Verespatak környéki Carnic-hegységet, ahol nyílt színi aranybányát tervez a kanadai-román Rosia Montana Gold Corporation, jelentette pénteken a román sajtó.

A táblabíróság csütörtöki döntését az előzte meg, hogy a bányaprojektet ellenző verespataki Alburnus Maior szervezet megtámadta a bíróságon a román művelődési minisztérium tavalyi határozatát. Ebben a tárca úgy rendelkezett, hogy a hegység nem tekinthető régészeti lelőhelynek. Mindez azt jelentette volna, hogy a térséget megfosztják a különleges védelemtől, és szabad utat kap a természetvédelmi és környezetvédelmi szempontból is aggályos bányaberuházás, írta pénteken az erdélyi Krónika.

Mint azt az Index helyszíni riportjaiban megírta, a gold corporation máris elkezdte kisajátítani a falu régészetileg értékes részeit, és a helyi vezetés sem akarja megakadályozni a beruházást, mert profitot és munkahelyeket vár tőle. Arról egyelőre nincs hír, hogy a táblabíróság döntése hátráltatja, vagy megakadályozza-e az aranybánya-beruházást.

Az Alburnus Maior lokálpatrióta szervezet felhívta a figyelmet, a Carnic-hegység a nemzeti kulturális örökség része, ahol négy évvel ezelőtt francia régészek páratlan római kori leleteket tártak fel.

"Az igazságszolgáltatásnak talán alkalma nyílik elvágni a gordiuszi csomót Verespatak ügyében" - fejezte ki reményét Mona Musca kulturális minister a bírósági döntés után. Eugen David, az Alburnus Maior elnöke a szervezet győzelmeként értékelte a bírósági határozatot. Szerinte a döntés azt bizonyítja, hogy a román igazságszolgáltatás számára a környezetvédelem és a kulturális örökség megóvása többet nyom a latban a pénznél és a politikánál.

Közeledik az állam és a zöldek álláspontja

A Zöld Erdély Egyesület (ZEE) két képviselője a román környezetvédelmi és vízgazdálkodási minisztérium tanácsadóival találkozott szerdán, adta hírül a Szabadság című kolozsvári lap. A zöldek képviselői átadták a bányaterv elleni tiltakozó leveleket, hogy megalapozzák az egyesület és a minisztérium együttműködését.

Kovács Zoltán Csongor, a ZEE elnöke elmondta, maximálisan elégedett a minisztérium hozzáállásával. A tanácsadók ígéretet tettek, hogy a jövőben nagyobb gondot fordítanak a civil szervezetek és a nyilvánosság tájékoztatására. A miniszter szerdán nem tudta fogadni a zöldek képviselőit.