Üres gödrök a verespataki temetőben

2004.07.29. 15:59
Ha már ő maga Kolozsvárra költözött, vigye magával férje hamvait is, ajánlotta Székelynének az a kanadai-román cég, amelyik Verespatak térségében ciántechnológiás arany- és ezüstbányát létesítene. A beruházás miatt a falu egy részét lebontanák, ennek esne áldozatul az unitárius templom, illetve temető is. Egyelőre azonban késnek az engedélyek, miközben a közelben egy másik aranybánya előmunkálatai folynak.
Az élők után a halottakat is elköltözteti a Román Érchegységben található Verespatakról a ciános aranybánya építésére készülő Rosia Montana Gold Corporation (RMGC). "Az embereket sokkolta az üres gödör látványa" - mesélte az Indexnek Stephanie Roth, a faluban élő svájci környezetvédelmi aktivista. "Ez még mindig egy élő falu, bár folyamatosan vándorolnak el a lakosok" - tette hozzá. Elmondta, ha a beruházás megvalósul, az egész temetőre és a templomra is sor kerül majd.

Klikk a képre!
A temetőből kiköltöztetett első sír Verespatak egyik utolsó magyar származású lakójának férjéé volt. Székelyné Bereczky Gabriella, az elhunyt özvegye másfél éve költözött el a faluból, tudtuk meg Roth-tól. A sír Kolozsvárra telepítésének költségeit a kanadai-román cég állta; húszmilló lejt, azaz körülbelül százhúszezer forintot fizettek neki. A nyugalmazott tanítónőt nem kényszerítették erre a lépésre, az RMGC felajánlotta neki, hogy költöztesse férje hamvait is új lakhelyére, Kolozsvárra a később amúgy is felszámolandó temetőből, és az asszony élt a lehetőséggel.

Beruházás Verespataktól délre is

Július 20-án látott napvilágot a hír, mely szerint a román ásványkincs-gazdálkodási hivatal (ANRM) a környezetvédelmi minisztérium szeptemberre várható véleménynyilvánításáig nem ad engedélyt Verespatakon arany és ezüst ciántechnológiás kitermelésére.

Ugyanez a testület azonban három évvel meghosszabbította a Verespataktól délre fekvő Bucium falu melletti terület feltárására kiadott engedélyt, világosított fel Stephanie Roth, aki úgy fogalmazott, az ANRM az ő "legnagyobb ellenségük". Buciumban az RMGC Kanadában székelő anyavállalata, a Gabriel Resources készül arany és ezüst kitermelésére. Ezt a céget egyébként ugyanaz a Frank Timis alapította, aki a verespataki beruházás ötletadója is.

Az RMGC ez év végéig környezeti hatástanulmányt nyújt be a környezetvédelmi minisztériumnak, ahol 2005. szeptemberéig kell véleményt alkotniuk a verespataki beruházásról. Elképzelhető, hogy a minisztérium olyan költséges környezetvédelmi megoldásokat kényszerít a cégre, amelyek meghaladják az anyagi lehetőségeket, mondta a Cotidianul című román napilapnak az ANRM vezetője, Iuliana Stratulat. Annyi biztos, a Verespatakra tervezett beruházást több fronton is heves nemzetközi és belföldi tiltakozás kíséri. Az ellenzők táborához júliusban a román tudományos akadémia is csatlakozott.

A helyi politika változatlan

Verespatakon a júniusi helyhatósági választásokon egyébként ismét Narita Virgil Nicolae lett a polgármester, aki első megválasztásakor még bányaellenes jelszavakat hangoztatott, a helyi zöldek szerint azonban már "behódolt a nagytőkének". A polgármester a 2004-es választás második fordulójában huszonöt szavazattal kapott többet, mint a második helyezett, aki valóban szeretné megakadályozni az óriási beruházást. Az eredmény jellemzi a falu bányaüggyel kapcsolatos megosztottságát.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Betét